Ілюстрація REUTERS

Народні депутати Верховної Ради в порівнянні з попереднім скликанням стали прогулювати в середньому майже вдвічі менше голосувань, загалом за рік роботи лише 6 нардепів пропустили понад 50% засідань.

Про це йдеться в оприлюднених на сайті Громадянської мережі ОПОРА висновках щодо підсумків року роботи Верховної Ради IX скликання.

Зауважується, що ВР IX скликання у порівнянні з попереднім складом парламенту оновилася на 80%, дещо помолодшала, а представництво жінок у ній збільшилось на 9%.

Відео дня

Читайте такожПасивність Київради у судах вилилася в розтрату бюджету на 80 мільйонів гривень - ЗМІ

Крім того, вперше в історії України у головному законодавчому органі з’явилася так звана монобільшість, тобто, коаліція з однієї фракції "Слуга народу" (248 нардепів).

В ОПОРІ зазначили, що за перший рік роботи в стінах парламенту IX скликання зареєстрували 2 тис. 161 проект закону. Це на 25% менше, ніж за аналогічний період роботи ВР попереднього скликання. Найбільшу кількість ініціатив внесли народні депутати - 86,3%, Кабінет міністрів зареєстрував 9,7% ініціатив, а президент подав 4% законопроектів. Переважна більшість стосується економічної політики (32,4%), галузевого розвитку (22,7%) та правової політики (21%).

У цьому скликанні, як і у попередньому, за перший рік роботи лише кожен 8-й внесений законопроект був прийнятий у сесійній залі (12,7%). Найвищий рівень підтримки мають ініціативи президента (50,6%), на другому місці - законодавчі ініціативи уряду (16,7%), на третьому - народних депутатів (10,5%).

Також в ОПОРІ зауважили, що за майже рік роботи у парламенті відбулося 4 тис. 970 голосувань та понад 2 млн 74 тис. натискань на кнопку системи "Рада".

Читайте такожСаакашвілі запропонував майже в 4 рази скоротити кількість судів в Україні

"У порівнянні з попереднім скликанням значно збільшилася дисциплінованість депутатів. Так, у середньому депутати стали прогулювати майже вдвічі менше голосувань (депутати ВР VIII скликання за аналогічний період були відсутні під час 24% голосувань), а також загалом почали ігнорувати меншу кількість голосувань (іншими словами, збільшилась кількість безпосередніх натискань на кнопку: "за", "проти", "утримався"), - йдеться у висновках ОПОРИ.

Згідно з даними, всі фракції у цьому скликанні значно частіше утримуються при голосуваннях, але найчастіше дану опцію при голосуваннях обирають у "Голосі" (38,7%), "Європейській солідарності" (36,3%) та "Слузі народу" (35,8%). Найменше - депутати з "Опозиційної платформи - за життя" (12,4%).

"За рік роботи Верховної Ради цього скликання у її стінах поки менше злісних прогульників, ніж у попередньому. Загалом за рік роботи лише 6 нардепів пропустили понад 50% засідань: Вадим Столар ("ОПЗЖ") - 79,8%, Вадим Рабінович ("ОПЗЖ") - 77,3%, Анжеліка Лабунська ("Батьківщина") - 70,1%, Дмитро Шенцев (позафракційний) - 60,9%, Олександр Дубінський ("Слуга народу") - 59,3% та Віктор Балога (група "За майбутнє") - 50,6%.

Водночас менш як 5% голосувань пропустили 123 (29%) народних обранці.

У висновках ОПОРА також зауважує, що в "Слузі народу" найменше з фракцією за весь період роботи парламенту поточного скликання голосує Дубінський. Показник його голосувань проти лінії фракції становить 76,8%.

У фракції "ОПЗЖ" найбільше проти фракції голосує Ігор Абрамович – майже 65,7%.

Петро Порошенко найменш спільно голосує серед парламентаріїв з "Європейської солідарності". Показник його голосувань проти лінії фракції становить 61,8%.

У депутатській групі "Партія "За майбутнє" найменш синхронно голосує Ігор Палиця. Він у 50,4% випадків голосував врозріз з позицією групи.

У групі "Довіра" найменш синхронно голосує Олег Кулініч. Він у 42% випадків голосував проти позиції групи, а у фракції "Голос" найчастіше проти її лінії голосує Ярослав Рущишин. Депутат має 33,7% таких голосувань.

У фракції "Батьківщина" найчастіше врозріз із фракцією голосує Сергій Тарута – 28,2%.

Також у висновках ОПОРИ зазначається, що за перший рік роботи у стінах ВР відбулося 10 тис. 872 виступи загальною тривалістю майже 209 годин. Найбільша кількість виступів на рахунку членів фракцій "СН" - 2 тис. 553, "ОПЗЖ" - 1 тис. 954 та "Батьківщина" - 1 тис. 399.

Серед 351 народного депутата (за виключенням спікера та віце-спікерів), найбільше у сесійній залі виступав Нестор Шуфрич ("ОПЗЖ") - 7 годин 23 хвилини (343 виступи), Наталія Королевська ("ОПЗЖ") - 6 годин 40 хвилин (251 виступ), Вадим Івченко ("Батьківщина") - 5 годин 16 хвилин (225), Олександр Колтунович ("ОПЗЖ") - 4 години 52 хвилини (224), Олексій Гончаренко ("ЄС") - 4 години 46 хвилин (188) та Ірина Геращенко ("ЄС") - 4 години 50 хвилин (187).