Єрмак розповів, що заважає провести вибори / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Україна поки не планує проводити президентські та парламентські вибори, адже цьому перешкоджає низка проблем, пов’язаних безпосередньо з війною. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю Наталії Мосейчук.

Так, керівник президентської канцелярії заперечив, що західні партнери тиснуть на Україну, змушуючи до проведення виборів під час війни. 

"Навіть таких розмов, які можна було б сприймати як підштовхування, я їх не чув. Ставлять питання: "Як ви до цього ставитеся? Що ви думаєте?", – сказав Єрмак.

Відео дня

Він нагадав, що президент вже озвучив офіційну позицію щодо можливості проведення виборів. Щоб вони відбулися, потребно вирішити чотири питання:

  • Результати виборів мають бути визнані в світі, як демократичні.
  • Бійці, що захищають Україну на фронті, теж мають отримати можливість проголосувати.
  • Біженці, що тимчасово виїхали за кордон, мають отримати таку ж можливість.
  • Треба вирішити питання фінансування виборів, адже Україна наявні в неї фінансові ресурси зараз витрачає на фінансування оборони.

"Якщо наші партнери прийдуть і скажуть, що готові вирішити всі чотири питання, влада в особі президента – готова. Він (Зеленський – УНІАН) – людина, яка дійсно не тримається за владу. Він точно не буде використовувати війну для того, щоб знаходитись при владі і не давати можливості для демократичних виборів. Щойно така можливість виникне, у той же час президент зробить все для того, щоб вибори відбулися", - запевнив Єрмак.

Вибори в Україні

Як писав УНІАН, днями президент Володимир Зеленський відреагував на чутки про ймовірне проведення в Україні президентських виборів у березні наступного року. За його словами, зараз це питання – не на часі. На його думку, під час війни безвідповідально "вкидати" цю тему у суспільство.

Примітно, що українське суспільство загалом поділяє цю думку. Як показало соціологічне опитування, проведене у першій половині жовтня, понад 80% українців вважають, що вибори мають проводитися вже після війни, а зараз вони не на часі.

Вас також можуть зацікавити новини: