Янукович під час прес-конференції в Москві / REUTERS

Судді Конституційного суду, які допомагали екс-президенту України Віктору Януковичу узурпувати владу в країні, проходять у кримінальному провадженні щодо скасування конституційної реформи 2004 року як свідки.

Про це кореспонденту УНІАН повідомило джерело в Офісі генерального прокурора.

Йдеться про суддів, які у вересні 2010 року визнали неконституційним закон України № 2222-IV від 8 грудня 2004 року у зв’язку з нібито порушенням процедури його розгляду та ухвалення. Цим законом владні повноваження президента, уряду і парламенту перерозподілялися на користь уряду і парламенту.

Відео дня

Читайте також"Без перетину червоних ліній": Кулеба прокоментував ідею "консультативної ради" з ОРДЛО

"Судді КС були допитані у цій справі як свідки", - сказав співрозмовник УНІАН.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України. Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії. Екс-президент є фігурантом ще кількох проваджень.

4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури внесення парламентом змін до Конституції від 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада постановою відновила дію Конституції 2004 року.