Законом визначено, що розвідувальними органами є Служба зовнішньої розвідки \ фото УНІАН

В Україні набув чинності закон «Про розвідку».

Читайте такожЗеленський підписав закон про розвідку, необхідний для вступу в НАТО

Учора закон був опублікований у газеті Верховної Ради «Голос України».

Відео дня

Передбачено, що закон за винятком деяких положень вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Верховна Рада 17 вересня ухвалила закон «Про розвідку».

Закон про розвідку: деталі

Законом визначено, що розвідувальними органами є Служба зовнішньої розвідки України; розвідувальний орган Міністерства оборони України; розвідувальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони державного кордону.

Законом передбачено, що контррозвідувальні підрозділи СБУ також можуть проводити розвідувальні заходи для отримання інформації в інтересах контррозвідки. Перелік таких підрозділів визначає президент України.

Також президент визначає організаційну структуру розвідувального органу, а загальна чисельність кадрів Служби зовнішньої розвідки України визначається законом. Ця служба здійснює розвідувальну діяльність у зовнішньополітичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній, екологічній сферах, сфері кібербезпеки.

Відповідно до закону, безпосереднє керівництво розвідувальними органами здійснюють керівники, які призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України.

Серед іншого, закон дозволяє розвідорганам використовувати рахунки в національній та іноземній валютах у банках та інших фінустановах, під оперативним контролем здійснювати пересування осіб або предметів через держкордон та використовувати співробітників під прикриттям.

Структури прикриття можуть створюватися як на території України, так і за її межами, водночас документи таких структур можуть містити повністю або частково несправжні відомості про події, явища та факти.