Соковита ромова баба з помадкою у багатьох є улюбленим рецептом. Поєднання ароматного тіста і терпкої начинки не залишить байдужим жодного ласуна. Чому тістечко називається ромова баба? Десерт схожий на великодню випічку, яку в деяких регіонах України називають "бабкою". А ром, як зрозуміло з назви, входить до складу просочення.
Багатьох кулінарів лякає ромова баба - рецепт здається дуже складним. Насправді цей десерт можуть приготувати навіть новачки, хоча інгредієнтів у ньому дійсно багато. Ми зібрали два вдалі рецепти - класичний і швидкий бездріжджовий.
Ромова баба - рецепт СРСР за ГОСТом
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 250 г;
- вода - 100 мл;
- маргарин - 100 г;
- яйця - 2 шт;
- дріжджі сухі - 17 г;
- родзинки - 50 г;
- ром - 70 мл;
- цукор - 1 стол. л.;
- дрібка солі.
Інгредієнти для просочення:
- вода - 250 мл;
- цукор - 150 мл;
- ром - 40 мл.
Інгредієнти для глазурі:
- вода - 150 мл;
- цукор - 120 мл;
- лимонний сік - 0,5 чайн. л.
Родзинки для тіста залийте ромом і залиште на 3 години. Дріжджі залийте теплою водою, змішайте з цукром і дрібкою солі та дайте постояти 10 хвилин.
У великій мисці збийте яйця вінчиком, додайте розм'якшений маргарин і влийте дріжджову суміш. Поступово всипте борошно і замісіть однорідне тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Зручно робити це тістомісом.
Залиште тісто під рушником на 40 хвилин, потім вмішайте в нього родзинки і приберіть ще на 30 хвилин. Наповніть тістом змащені маслом форми на 1/3 і залиште на 15 хвилин. Запікайте 30 хвилин за 180°.
Для просочення змішайте воду з цукром і доведіть до кипіння. Додайте в сироп ром. Занурте кожну ромову бабу в рідину. Для приготування глазурі воду з цукром варіть до загустіння і влийте лимонний сік. Потім поставте каструлю з помадкою в посудину з холодною водою і помішуйте, доки застигла маса не стане білою і густою. Нанесіть глазур на кекси та подавайте до столу.
Ромова баба з шоколадом і вишнею в мікрохвильовці
Інгредієнти:
- борошно - 200 г;
- яйця - 3 шт;
- цукор - 180 г;
- вишневий сік - 200 мл;
- ром - 3 стол. л.;
- дрібка солі;
- шоколад - 100 г.
Яйця збийте вінчиком до появи пишної піни. Додайте цукор і теплу воду. Потроху вмішуйте борошно і замісіть густе тісто.
Форму для випічки змастіть маслом і наповніть тістом. Запікайте бабу в мікрохвильовці 5-8 хвилин за повної потужності. Дайте випічці охолонути, потім занурте в суміш вишневого соку і рому. Перед подачею полийте ромові баби - помадка готується з розтопленого на водяній бані шоколаду.