Рецепт пиріжків з яблуками / фото ua.depositphotos.com

Домашні пиріжки з яблуками – це завжди дуже смачно й ароматно.

Пиріжки з начинкою із яблук, своєю чергою, бувають двох основних видів: смажені на сковорідці та печені у духовці.

Начинкою у таких пирогах, звісно ж, є яблука – або подрібнені сирі, або обсмажені у маслі. Часто до яблук також додають корицю, горіхи, родзинки.

Відео дня

Пиріжки з яблуками в духовці

Для тіста

  • Борошно - 3 ст. (обсяг стакана - 200 мл)
  • Кефір - 1 ст.
  • Олія - 0,5  склянки + для змащування пергаменту
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Дріжджі пресовані - 15 г (або дріжджі сухі - 5 г)

Для начинки

  • Яблука - 4-5 шт.
  • Кориця мелена - 1 ч. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Крохмаль - 1 ст. л.
  • Сік лимонний - 1 ст. л.

Для змазування

  • Жовток - 1 шт.
  • Молоко - 1 ст. л.

У борошні зробити поглиблення і вилити туди теплі кефір й олію, додати дріжджі та цукор. Злегка перемішати. Залишити в теплому місці на 10 хвилин.

Вимішувати тісто декілька хвилин. Має вийти м'яке й еластичне тісто, яке не липнутиме до столу. Викласти у миску і накрити харчовою плівкою, залишити тісто хвилин на 40, щоб воно підійшло.

Приготування начинки. Яблука очистити від шкірки і натерти на великій тертці. Віджати з них сік руками, збризнути соком лимона, щоб не потемніли.

Додати до яблук цукор, корицю та крохмаль. Добре перемішати.

Як приготувати пиріжки з яблуками / фото ua.depositphotos.com

Злегка обім’яти тісто. Розділити його на десять рівних частин. Зробити кульки і дати їм відпочити під плівкою приблизно 10 хвилин.

Кульки тіста розтягнути руками на коржі. Покласти начинку, добре позащипувати краї.

Розігріти духовку до 180°С. Деко застелити пергаментом і змастити олією. Викласти пиріжки на пергамент.

Жовток змішати з молоком і змастити ним пиріжки.

Відправити деко з пиріжками у розігріту духовку. Випікати пиріжки приблизно 15-20 хвилин. Остудити випічку і можна ними смакувати.

Смажені пиріжки з яблуками

Для тіста

  • Борошно - близько 600 г
  • Сироватка - 0,5 л
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Цукор - 0,5 ч.л.
  • Дріжджі (сухі) - 1 ст. л.
  • Олія - 6 ст. л.

Для начинки

  • Яблуко - 500 г
  • Цукор - 100 г
  • Вода - 2 ст. л.

Сироватка має бути теплою, додати в неї сіль, цукор, дріжджі та борошно. Замісити некруте тісто. Вилити на тісто олію і добре вимісити. Покласти його в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 1 годину.

Тим часом можна приготувати начинку для пиріжків. Яблука помити, видалити серцевину, нарізати скибочками, скласти у каструлю, пересипаючи цукром. Влити у каструлю воду і тушкувати на слабкому вогні, поки маса не стане густою.

Читайте такожАроматний яблучний штрудель: як приготувати апетитну випічку

Як мине вказаний час, викласти тісто на стіл. Розділити його на смужки, нарізати їх на однакові шматочки й сформувати кульки.

Взяти приготовлену й охолоджену начинку з яблук. Покласти трохи начинки на корж, і зліпити таким чином пиріжки.

Смажити пиріжки на олії на середньому вогні до рум'яної скоринки.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: