Домашні пиріжки з яблуками – це завжди дуже смачно й ароматно.
Пиріжки з начинкою із яблук, своєю чергою, бувають двох основних видів: смажені на сковорідці та печені у духовці.
Начинкою у таких пирогах, звісно ж, є яблука – або подрібнені сирі, або обсмажені у маслі. Часто до яблук також додають корицю, горіхи, родзинки.
Пиріжки з яблуками в духовці
Для тіста
- Борошно - 3 ст. (обсяг стакана - 200 мл)
- Кефір - 1 ст.
- Олія - 0,5 склянки + для змащування пергаменту
- Цукор - 1 ст. л.
- Сіль - 0,5 ч. л.
- Дріжджі пресовані - 15 г (або дріжджі сухі - 5 г)
Для начинки
- Яблука - 4-5 шт.
- Кориця мелена - 1 ч. л.
- Цукор - 1 ст. л.
- Крохмаль - 1 ст. л.
- Сік лимонний - 1 ст. л.
Для змазування
- Жовток - 1 шт.
- Молоко - 1 ст. л.
У борошні зробити поглиблення і вилити туди теплі кефір й олію, додати дріжджі та цукор. Злегка перемішати. Залишити в теплому місці на 10 хвилин.
Вимішувати тісто декілька хвилин. Має вийти м'яке й еластичне тісто, яке не липнутиме до столу. Викласти у миску і накрити харчовою плівкою, залишити тісто хвилин на 40, щоб воно підійшло.
Приготування начинки. Яблука очистити від шкірки і натерти на великій тертці. Віджати з них сік руками, збризнути соком лимона, щоб не потемніли.
Додати до яблук цукор, корицю та крохмаль. Добре перемішати.
Злегка обім’яти тісто. Розділити його на десять рівних частин. Зробити кульки і дати їм відпочити під плівкою приблизно 10 хвилин.
Кульки тіста розтягнути руками на коржі. Покласти начинку, добре позащипувати краї.
Розігріти духовку до 180°С. Деко застелити пергаментом і змастити олією. Викласти пиріжки на пергамент.
Жовток змішати з молоком і змастити ним пиріжки.
Відправити деко з пиріжками у розігріту духовку. Випікати пиріжки приблизно 15-20 хвилин. Остудити випічку і можна ними смакувати.
Смажені пиріжки з яблуками
Для тіста
- Борошно - близько 600 г
- Сироватка - 0,5 л
- Сіль - 0,5 ч. л.
- Цукор - 0,5 ч.л.
- Дріжджі (сухі) - 1 ст. л.
- Олія - 6 ст. л.
Для начинки
- Яблуко - 500 г
- Цукор - 100 г
- Вода - 2 ст. л.
Сироватка має бути теплою, додати в неї сіль, цукор, дріжджі та борошно. Замісити некруте тісто. Вилити на тісто олію і добре вимісити. Покласти його в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 1 годину.
Тим часом можна приготувати начинку для пиріжків. Яблука помити, видалити серцевину, нарізати скибочками, скласти у каструлю, пересипаючи цукром. Влити у каструлю воду і тушкувати на слабкому вогні, поки маса не стане густою.
Читайте такожАроматний яблучний штрудель: як приготувати апетитну випічку
Як мине вказаний час, викласти тісто на стіл. Розділити його на смужки, нарізати їх на однакові шматочки й сформувати кульки.
Взяти приготовлену й охолоджену начинку з яблук. Покласти трохи начинки на корж, і зліпити таким чином пиріжки.
Смажити пиріжки на олії на середньому вогні до рум'яної скоринки.