М’ясний пиріг – неймовірно смачна й ситна домашня випічка, якою із задоволенням ласують як дорослі, так і діти.
Читайте такожНалисники з маком та яблуками: як приготувати смачну стравуНайчастіше його печуть у духовці, однак приготувати ніжний пиріг із соковитою м’ясною начинкою можна ще у мультиварці, а також на сковороді.
Тісто для нього може бути різним. Начинкою ж для таких пирогів найчастіше виступає обсмажений фарш, хоча іноді її роблять з рубаного м’яса. Аби урізноманітнити смак, начинку можна доповнити овочами, грибами або яйцями. А для більшої соковитості у неї додають трішки молока або ріпчастої цибулі.
Пиріг з м’ясом і картоплею
Для тіста
- Борошно пшеничне - 380 г
- Маргарин - 100 г
- Молоко - 180 мл
- Сода - 0,5 ч. л.
- Сіль - 1 ч. л.
Для начинки
- Свинина (м'якоть) - 200 г
- Картопля - 3-4 шт.
- Цибуля - 1-2 шт.
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Кріп свіжий - 2 гілочки
Для змазування
- Яйце - 1 шт.
Приготування тіста. Розтопити маргарин та охолодити. Влити у нього тепле молоко й підсипати трохи соди. Невеликими порціями почати підсипати борошно. Одночасно додати сіль.
Замісити тісто для пирога – воно має бути еластичним. Відставити поки тісто вбік, накривши харчовою плівкою.
Приготування начинки. Очистити картоплю, нарізати дрібними кубиками. Так само порізати свинину (трохи підморожену буде легше різати). Додати подрібнену цибулю і свіжий кріп. Посолити начинку. За бажанням можна ще додати мелений чорний перець. Перемішати всі інгредієнти.
Увімкнути духовку, розігріти її до 180°C.
Тісто для пирога розділити на дві нерівні частини (одна буде основою пирога, іншою – він буде накритий). Більшу частину розкачати в круглий пласт і викласти на деко. Розподілити по ньому м'ясну начинку.
Розкачати другу частину тіста, накрити нею начинку. Защипнути краї пирога, в центрі зробивши отвір.
Збити яйце, змастити поверхню пирога. Випікати його у розігрітій духовці 40-45 хвилин. Готовий м'ясний пиріг охолодити й подавати до столу.
Пиріг із листкового тіста з курятиною
- Листкове тісто - 500 г (два пласти)
- Куряче філе - 250 г
- Твердий сир - 50 г
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Кунжут - 1 ч.л.
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Рослинна олія - 1 ст.л.
- Яйця - 0,5 шт.
Насамперед потрібно розморозити тісто, вийнявши його з морозилки приблизно за півтора години до приготування.
Куряче філе помити, обсушити й нарізати кубиками.
Читайте такожПишний омлет: як приготувати поживну страву на сніданокМоркву очистити й натерти на великій тертці. Цибулю очистити та нарізати дрібними кубиками. Твердий сир натерти на великій тертці.
На олії обсмажити куряче філе та моркву з цибулею протягом 7-10 хвилин. Посолити й поперчити за смаком. Знявши з плити, залишити начинку остигати.
Всипати до трохи охололої начинки тертий сир, перемішати.
Форму для духовки трохи змастити олією і викласти один шар тіста так, щоб утворилися бортики. Викласти на нього підготовлену начинку.
Зверху накрити другим шаром тіста, защипуючи краю з усіх боків. Виделкою наколоти тісто, змастити збитим яйцем. Посипати зверху кунжутом.
Випікати у попередньо розігрітій до 180°C духовці приблизно 30-40 хвилин. Готовий пиріг можна відразу подавати до столу навіть гарячим.