Джем з чорної смородини п'ятихвилинка / фото ua.depositphotos.com

У липні в садах починає дозрівати смородина, і дачники роблять заготовки з ягід. Найпопулярніша консервація в цей період - смородиновий джем. Для приготування знадобиться всього два інгредієнта - ягоди і цукор. Готується страва дуже швидко, але потрібно знати кілька нюансів. Публікуємо найсмачніший рецепт джему зі смородини, а також даємо поради для вдалого смаку.

Найсмачніший джем зі смородини

Заготовку можна готувати з ягід будь-якого кольору. Джем з червоної смородини можна готувати з малиною, брусницею, вишнею. А в джем з чорної смородини можна додати ожину.

Інгредієнти:

Відео дня
  • смородина - 1 кг;
  • цукор - 1 кг.

Ягоди ретельно промийте. Хвостики і залишки листя можна не видаляти, оскільки маса буде перетиратися через сито. Засипати ягоди смородиною і розім'яти товкачем. Ягідна маса має стати кашоподібною, а цукор - повністю розчинитися в соку.

Потім перекладіть ягідну суміш у високу каструлю. Поставте на сильний вогонь і доведіть до кипіння. На поверхні з'явиться пінка - зніміть її шумівкою. Варіть суміш 5-10 хвилин. Варення потрібно постійно помішувати, інакше воно "втече". Поступово маса почне трохи густіти, а на поверхні з'являться бульбашки.

Щоб отримати однорідний джем зі смородини без кісточок, готову масу перетріть ложкою через дрібне сито, поки в ньому не залишиться тільки макуха. Розлийте рідину по стерилізованим банкам і залиште на ніч. Кришками не закручуйте. Через 8-12 годин суміш застигне і загусне. Вранці ємності з желе можна закручувати кришками.

Джем зі смородини без варіння

Інгредієнти:

  • смородина - 1 кг;
  • цукор - 800 г.

Ягоди ретельно промити, видалити гілочки. Подрібнити м'ясорубкою або блендером. Протерти ягідну масу через сито, щоб в ситі залишилась тільки макуха. У смородиновий сік всипати цукор і ретельно перемішувати 10 хвилин. Залишити масу на 20 хвилин, періодично розмішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. 

Отриману масу розлити по банках, накрити кришками і зберігати в холодильнику. Вже через добу смородинове желе без варіння застигне. Воно стане щільним через вміст пектину в ягодах.

Вас також можуть зацікавити новини: