Українці щосили збирають урожай фруктів і ягід на дачах. Якщо у вас вдома лежить багато різних фруктів і ви не знаєте, що з них приготувати - пропонуємо зробити універсальне варення асорті з ягід і фруктів. Готується воно дуже просто, всі інгредієнти ідеально "дружать" між собою, а рідні навіть не зрозуміють з чого воно приготовлене.
Варення асорті з фруктів
Фрукти в рецепті можна замінювати за смаком на будь-які, що у вас в наявності. Якщо берете більш кислі фрукти, ніж зазначено в рецепті, то збільшуйте кількість цукру.
Інгредієнти:
- яблука - 400 г;
- груші - 360 г;
- абрикоси - 750 г;
- виноград - 300 г;
- персик - 300 г;
- лимон - 1 шт.;
- апельсин - 1 шт.;
- цукор - 1,7 кг.
Всі фрукти ретельно промити, видалити кісточки. Лимон і апельсин очистити від шкірки.
Груші нарізати тонкими скибочками і залити окропом. Поставити на плиту і довести до кипіння. Потім додати цукор, ще раз закип'ятити і варити цукровий сироп кілька хвилин. У сироп додати всі нарізані шматочками фрукти, крім цитрусів.
Лимон і апельсин нарізати тонкими скибочками і довести до кипіння окремо. Потім викласти до решти фруктам. Варити варення-асорті 15-20 хвилин, поки всі фрукти не стануть м'якими і прозорими. Розлити ще гарячий десерт по чистим сухим банкам і закрутити кришкою.
Варення-асорті з ягід на зиму
З рецептом можна сміливо експериментувати, змінюючи склад на свій смак.
Інгредієнти:
- червона смородина;
- аґрус;
- горобина;
- малина;
- яблуко;
- слива;
- цукор.
Фрукти і ягоди можна брати в будь-якій кількості, а цукру беріть стільки ж, скільки разом важать всі інші інгредієнти.
Всі інгредієнти ретельно промити, очистити від гілочок і листя. Яблука і сливи нарізати кубиком. Змішати всі ягоди і фрукти у великій каструлі, і засипати цукром. Поставити каструлю на повільний вогонь і довести до кипіння. Варити варення-асорті з ягід до готовності (15-20 хвилин), знімаючи пінку в процесі варіння. Готове гаряче варення розкласти по стерилізованим банкам.