Смачне варення з вишні - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Вишневе варення є одним із найпопулярніших видів домашніх заготовок. Його цінують за чудовий смак, ніжний аромат і корисні властивості.

Загалом роблять два види варення з вишні – з кісточками та без них. Другий варіант більш зручний для різноманітної випічки.

Вишневе варення з кісточками

  • Вишня - 500 г
  • Цукор - 900 г

Спершу потрібно простерилізувати банки і кришки. Потім перебрати ягоди, повідривати хвостики та помити їх у декількох водах. Злити воду. Засипати вишню цукром і ретельно перемішати. Якщо ягоди дуже стиглі, то робити все треба акуратно.

Відео дня

Читайте такожДомашній хот-дог: як приготувати смачну закуску

Приблизно через півгодини вишня пустить сік. Щойно він з'явився у великій кількості, ввімкнути плиту. Довести вишню до кипіння. При цьому потрібно знімати піну ложкою або лопаткою.

Коли все охололо, знову покласти посудину на вогонь. Варити 5 хвилин, потім відставити. Повторити процедуру втретє. В останній раз кипляче варення розкласти по банках і закрутити їх.

"Королівське" вишневе варення

  • Вишні, очищені від кісточок - 1 кг
  • Цукор - 1 кг

Насамперед добре промити содою банки та кришки і стерилізувати їх будь-яким способом.

Вишні ретельно промити, дати стекти воді. Очистити вишні від кісточок. Засипати ягоди цукром у великій посуді. Дати постояти доти, поки цукор не стане вишневого кольору, а ягоди не пустить сік.

Як приготувати вишневе варення / фото ua.depositphotos.com

Потім двома руками акуратно перетрусити миску з боку в бік, щоб цукор опустився вниз.

Покласти миску на вогонь. Щойно закипить, кип'ятити на маленькому вогні 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити на 3-5 годин. Другий раз знову поставити миску з вишневим варенням на плиту, довести до кипіння, варити на маленькому вогні 5 хвилин, після чого також залишити на 3-5 годин. І в третій раз – аналогічно.

Гаряче варення розлити по стерилізованих банках. Закрити банки стерилізованими кришками. Перевернути їх, накрити теплою ковдрою та дати повільно охолонути.

Шоколадно-вишневе варення

  • Вишня без кісточок - 500 г
  • Цукор - 1 ст.
  • Сік лимона - 1 ст. л.
  • Шоколад гіркий чорний - 100 г
  • Ром темний або коньяк (за бажанням) - 100 мл
  • Вода - 50 мл

Читайте такожАроматне абрикосове варення: як приготувати солодкі ласощі

Вишню без кісточок висипати у каструлю. Додати воду, лимонний сік та цукор. Помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь і влити ром або коньяк. Варити на невеликому вогні хвилин 20-25, періодично помішуючи.

Зняти каструлю з вогню й додати поламаний на шматочки шоколад. Перемішати до його повного розчинення. Остудити й можна ласувати.

Таке варення буде чудовим соусом до оладок, тостів і подібних смаколиків.