
У попередній статті ми розповідали, у чому користь топінамбура, кому він рекомендований, а кому протипоказаний. Сьогодні поділимося невеликою добіркою нескладних страв із земляної груші.
Топінамбур на зиму з морквою та огірками
- топінамбур - 1 кг;
- кам'яна сіль - 4 ст.л;
- огірки - 2 шт;
- фільтрована вода - 2 л;
- морква - 2 шт;
- лавровий лист - 2 шт;
- дубове листя - 2-3 шт;
- коріння селери і петрушки;
- кріп - 2 парасольки;
- перець горошком.
Узяти стерилізовані сухі банки. На дно викласти топінамбур, моркву й огірки, додати парасольки кропу, петрушку і селеру. Закип'ятити 2 літри води, злити в окрему посудину, потім знову закип'ятити і залити овочі в банці.
Повторити процедуру кип'ятіння і зливу. Перед фінальним додаванням води всипати в банку спеції. Банки закатати, укутати тканиною, залишити на добу остигати. Зберігати в темному прохолодному місці.
Повидло з топінамбура

- топінамбур - 1 кг;
- гарбуз - 1 кг;
- цукор - 1 кг;
- лимон - 1 шт.
Читайте такожКавун: користь і шкода ягоди, як правильно вибиратипромити, розрізати, видалити кісточки. Нарізати смужками й очистити від шкірки. М'якоть нарізати кубиками. Топінамбур промити, очистити від шкірки, нарізати кубиками. Лимон промити, розрізати на 4 частини, пропустити через м'ясорубку або комбайн.
Узяти каструлю, скласти туди пюре лимона, нарізаний гарбуз і топінамбур. Засипати цукром, перемішати й залишити на 1 годину. Потім поставити масу на вогонь, довести до кипіння. Варити до бажаного загустіння.
Готове повидло перекласти в стерилізовані банки й закатати кришками.
Консервований топінамбур
- топінамбур - 300 гр;
- гвоздика - 3 шт;
- перець горошком - 3 шт;
- цукор, сіль - 1\3 ч.л;
- винний оцет білий - 20 мл.
Топінамбур очистити, помити, нарізати дрібними шматочками. Банку простерилізувати і наповнити земляною грушею. Додати сіль, цукор і спеції. Влити винний оцет. Залити вміст окропом, закатати кришками. Консервацію укутати тканиною до охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці.
Вас також може зацікавити: