
Навесні багато жителів нашої країни традиційно влаштовують пікніки на природі. В умовах війни це зробити непросто, тому можна обмежитися власним двором в приватному будинку. УНІАН пропонує закуски на мангалі і основні страви, які точно сподобаються вашим близьким.
Раніше ми розповідали, як приготувати шашлик з курки.
Печериці на грилі
- Печериці - 1 кг
- Оливкова олія - 50 мл
- Соєвий соус - 5 ст. л
- Оцет 6 % - 1 ч. л
- Майонез - 2 ст. л
- Гостра гірчиця - 1 ч. л
- Сіль, чорний перець - за смаком.
Гриби промити, висушити, зняти з капелюшків шкірку. Для маринаду змішати оливкову олію, соєвий соус, оцет, майонез і гірчицю. Збити до однорідної консистенції, посолити і поперчити. Залити гриби маринадом і прибрати в холодильник на 2-3 години. Смажити гриби на мангалі за допомогою шампурів 7-10 хвилин.
Лаваш з сиром і зеленню на мангалі
- Лаваш тонкий - 3 листа
- Сир твердий - 200 г
- Зелень петрушки (або кропу) - 1 пучок
- Часник молодий - 5-6 шт.
Сир натерти на тертці, зелень вимити і дрібно нашаткувати, додати подрібнений часник. Змішати сир із зеленню, розстелити лаваш. Додати начинку і загорнути лаваш конвертиком. Викласти лаваш на решітку і запекти з обох сторін до скоринки.
Кальмари на грилі
- Кальмари - 1 кг
- Сметана 20% - 200 мл
- Часник - 1 зубчик
- Лимон - 0,5 шт.
- Паприка солодка мелена - 1 ч. л
- Петрушка свіжа - за смаком
- Соєвий соус - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сіль - за смаком
Кальмар промити, ретельно очистити тушки, особливо всередині. Змастити кальмари соєвим соусом і залишити на 10-15 хвилин. Поки маринується кальмар, приготувати соус. У сметану додати сік половини лимона, сіль, паприку, зелень петрушки, подрібнений часник і мелений перець, перемішати до однорідної консистенції.
Викласти кальмари на решітку, обсмажити з двох сторін 1 хвилину (не більше, інакше вони стануть "гумовими"). Перед подачею нарізати кальмари кільцями, окремо подати соус.
Сьомга на грилі
- Стейки сьомги - 1 кг
- Оливкова олія - 2 ст. л
- Лайм - 1 шт
- Сіль і чорний перець - за смаком
- Зелень - пучок.
Стейки промити і висушити паперовим рушником. Злегка натерти перцем і сіллю. З обох сторін змастити маслом і соком лайма. Викласти на тарілку, обернути плівкою і залишити в холодильнику на 30-40 хвилин. Зробити з фольги "кишеньки", викласти стейки і запікати на решітці 10 хвилин з кожного боку. Перед подачею посипати подрібненою зеленню і ще раз скропити соком лайма.
Картопля з салом на вугіллі
- Картопля - 1 кг
- Сало - 300 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком.
Сало нарізати тонкими слайсами, картоплю - кружечками. По черзі нанизати на шампур картоплю і сало, викласти на фольгу. Посолити, поперчити, загорнути у фольгу. Запікати на мангалі 20-30 хвилин, періодично перевертаючи. Зняти фольгу і смажити ще 10-15 хвилин.