Рецепт смачної буженини у духовці / фото ua.depositphotos.com

Буженина – це запечений у духовці великий шматок свинячого м’яса, натертий різними запашними травами та спеціями. Добре приготовлена буженина стане справжньою окрасою будь-якого столу.

Буженина у фользі

  • Окіст свинячий - 1 кг
  • Часник - 10 зубчиків
  • Гірчиця - 3 ч. л.
  • Розмарин сухий - 1 ч. л.
  • Паприка - 0,5 ч. л.
  • Спеції сухі - 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений - 0,5 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.

Спеції та сіль з'єднати. Все перемішати.

Свинину вимити, обсушити паперовими рушниками і викласти на тарілку.

Читайте такожЯк смачно приготувати свинячу печінку – найкращі рецептиНожем зробити у м'ясі глибокі проколи і вставити у них зубчики часнику. М'ясо ретельно натерти з усіх боків сумішшю солі та спецій. Зверху обмазати м'ясо гірчицею.

Перекласти окіст у глибоку миску. Затягнути харчовою плівкою так, щоб вона поменше стикалася з маринадом. Покласти м'ясо у холодильник маринуватися на 5-8 годин.

Дістати окіст із холодильника, добре загорнути у фольгу та викласти на деко. Дати постояти за кімнатної температури 1 годину.

Відправити м'ясо у холодну духовку. Прогріти духовку до 180°С. Запікати м'ясо впродовж 1,5 години.

Коли буженина буде готова, залишити в духовці ще на 2 години. Потім вийняти м'ясо з духовки, розгорнути фольгу, злити рідину. Буженину перекласти на блюдо, накрити її харчовою плівкою й покласти в холодильник на 4-6 годин.

Буженина у рукаві для запікання

  • Свинина (одним шматком) - 700-800 г
  • Сіль - 2-3 ч. л.
  • Перець чорний - за смаком
  • Спеції - за смаком
  • Часник - 2-3 зубчики
  • Вода - 1 л
  • Лист лавровий - 2 шт.

Воду довести до кипіння, посолити, поперчити, додати лавровий лист та спеції на власний смак. Розмішати.

Як приготувати буженину зі свинини в духовці / фото ua.depositphotos.com

Воду повністю охолодити й покласти в неї м'ясо. Вода має повністю покривати м'ясо. Накрити плівкою і покласти у холодильник мінімум на 3 години, можна на ніч.

Дістати м'ясо, обсушити, злегка посолити, поперчити та натерти спеціями. Зробити надрізи й помістити очищений і нарізаний часник.

Духовку розігріти до 190°С. М'ясо помістити у рукав для запікання, зверху покласти лавровий лист із маринаду. Закрити рукав спеціальними стрічками.

Випікати близько 1 години у розігрітій духовці. Через годину можна зрізати верхівку рукава, щоб буженина зарум'янилася.

Буженина з бананами й ананасами

  • Свинячий ошийок - 1,2 кг
  • Ананаси консервовані (кільця) - 3-4 шт.
  • Банан - 1 шт.
  • Вино біле напівсухе - 50 мл
  • Сіль, перець чорний - за смаком
  • Орегано - 1 ч. л.

Свинячий ошийок промити проточною водою і викласти на паперові рушники, щоб обсох.

Читайте такожАпетитний запечений хек: як приготувати смачну рибу в духовціПотім зробити у м'ясі надрізи товщиною 1 см, не дорізаючи до низу. Посолити й поперчити, посипати орегано. Залишити маринуватися на 3 години, прикривши його харчовою плівкою.

Через деякий час кільця ананасів нарізати кожен на 4 частини, банани – кружечками.

М'ясо викласти на лист фольги. У кожен розріз викласти кружок банана і шматочок ананаса. Підігнути краї фольги й полити м'ясо зверху вином.

Накрити м’ясо вільним кінцем фольги й добре закріпити з усіх боків, наче конверт.

Духовку розігріти до 200°С і запікати буженину 75 хвилин, потім відкрити фольгу і зарум'янити м'ясо. Щоб воно не пересохло, його можна полити зверху ананасовим сиропом або вином. Коли м'ясо буде готове, злити з нього весь сік.

Буженину можна відразу подати на гаряче або загорнути знову в фольгу, дати охолонути і прибрати на ніч у холодильник.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram