Ілюстрація / REUTERS

У Росії посилюється ностальгія за СРСР, оскільки росіяни перестали відчувати належність до «великої держави».

Про це свідчать дані опитування Левада-Центру, результати якої має УНІАН.

«Тренд на посилення ностальгії за Радянським Союзом стає дедалі помітнішим - у 2018 році частка «тих, хто шкодує» у 2,5 рази перевищила тих, хто не сумує за радянськими часами. Варто наголосити, що це найбільша поляризація думок за останні десять років замірів громадської думки», - зазначають соціологи.

Відео дня

Читайте такожУ Росії послабили покарання за репости в соцмережах - тепер будуть саджати не за перший, а за другий лайк

Зокрема, на запитання, чи шкодуєте за розпадом СРСР, 66% респондентів відповіли ствердно, 25% - негативно, 9% - не визначилися з відповіддю. Це найвищий показник за останні 15 років.

Ієрархія причин, якими респонденти характеризують те, що шкодують за розпадом, у цілому залишилася без змін. Кожен другий (52%) підтримав думку, що було «зруйновано єдину економічну систему» (частково ці настрої спровоковані високою стурбованістю проблемами економічного добробуту та споживання нині). Кожен третій (36%) пояснює ностальгію втратою «почуття належності до великої держави», ще 31% - збільшеною недовірою і озлобленістю в суспільстві (частка жителів Росії, які не довіряють людям, що їх оточують, завжди перевищує частку опитаних з високим рівнем міжособистісної довіри).

При цьому дослідження показує, що за минулий рік уявлення про те, що Радянський Союз «можна було зберегти», стала розділяти більша кількість опитаних: 60% вважають, що СРСР можна було зберегти, 27% - що розпад був неминучим, 12% - не змогли визначитися з відповіддю.

Зазначається, що шкодування за розпадом переважно характерне для респондентів старшого віку, тоді як молоді опитані багато в чому віддистанційовані від прояву таких почуттів.

Довідка. Опитування проведене 22-28 листопада 2018 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення обсягом 1600 осіб віком від 18 років і старше у 136 населених пунктах, 52 суб'єктах РФ.

Статистична похибка при вибірці 1600 осіб (з ймовірністю 0,95) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%; 2,9% для показників, близьких до 25%/75%; 2,0% для показників, близьких до 10%/90%; 1,5% для показників, близьких до 5%/95%.