Для спостережень за зоряним небом найкраще вибрати місце за містом / фото nasa.gov

Українців чекає найбільш видовищний зорепад року - Персеїди. Цей потік метеорів щороку спостерігається від середини липня.

Зорепад стартує 11 серпня та 12 серпня о 22:00. Пік явища відбудеться у ніч проти 11 серпня та 13 серпня. Найбільш інтенсивний потік буде 13 серпня після опівночі, передає ТСН.

Читайте такожЗорепад Гемініди: сьогодні земляни побачать у небі більше ста метеорів на годину (відео)

Відео дня

Для спостережень за зоряним небом найкраще обрати місце за містом, далеко від світлового забруднення й вимкнути всі штучні джерела світла. Очам потрібно півгодини, щоб звикнути до темряви, але з часом ви зможете побачити все більше і більше. Щільність потоку складе 60-70 метеорів на годину, а це означає, що можна побачити слабкі смуги і яскраві вогняні кулі кожну хвилину. 

Такий зорепад утворюється в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Туттля. Найдрібніші з часток згорають в земній атмосфері, утворюючи "зоряний дощ". Його інтенсивність поступово зростає, досягає піку, а потім падає.

Середня швидкість Персеїд - 210 тис. км/год. Рекордна щільність "падаючих зірок" була в 1863 році, коли в годину на нічному небі фіксували відразу 215 яскравих спалахів.

ТСН

Як повідомляв УНІАН, у суботу, 11 серпня, жителі Землі будуть спостерігати за останнім у цьому році частковим сонячним затемненням.