Зіткнення з астероїдами почастішали в останні мільйони років / nasa.gov

За час, відколи коли перші динозаври з’явилися на Землі, кількість астероїдів, які врізалися в нашу планету, майже потроїлася. Такого висновку дійшли вчені, оцінивши «шрами», які космічні тіла лишили на її поверхні.

Як пише The Guardian, свої висновки вони зробили на основі аналізу кратерів на поверхні Землі і Місяця з мінімальним діаметром 10 кілометрів. На думку вчених, ситуація серйозно змінилася за останні 290 мільйонів років. Якщо раніше зіткнення з астероїдом відбувалося в середньому кожні три мільйони років, то тепер це стається кожного мільйона.

Читайте такожРеальний Содом міг спалити астероїд

Відео дня

«Рівень кратерного покриття змінився миттєво», - сказав вчений з Університету Саутхемптона Томас Гернон, додавши, що кількість зіткнень зросла в 2-3 рази.

Таким чином, динозаврам не пощастило з’явитися на Землі 240 мільйонів років тому, якраз тоді, коли ризик бути знищеними ударом космічного тіла почав зростати. Раніше вчені вважали, що зіткнення з астероїдами були рідкісною, але постійною загрозою в ранній історії Землі. Але останні висновки ставлять під сумнів таке припущення. Питанням лишається, чи загроза удару астероїда по Землі й зараз продовжує зростати.