КНР планує запустити тестову станцію до 2025 року / NASA

Китайська академія космічних технологій працює над створенням орбітальної електростанції, яка буде збирати сонячну енергію в космосі та передавати її на Землю.

Як повідомляє Naked Science із посиланням на The Sydney Morning Herald, станція зможе накопичувати сонячну енергію, навіть коли на Землі буде хмарна погода чи ніч, адже її фотоелектрична батарея буде "літати" поза зоною досяжності земної погоди.

Планується, що станція розташується на висоті 36 тисяч кілометрів над Землею і буде обертатися по орбіті навколо неї.

Відео дня

КНР планує запустити тестову станцію до 2025 року. Таке прагнення держави до отримання чистої енергії в чергове показує, що Пекін має намір і далі використовувати більше відновлюваної енергії, а також затвердити своє місце серед світових лідерів у космосі.

Схематичне зображення роботи космічної сонячної електростанції / Jamie Brown

Зрозуміло, що найбільша проблема для "літаючої" електростанції - спосіб передавання отриманої енергії з космосу на Землю.

Вчені, що стоять за проектом, активно працюють над розв'язанням цієї проблеми. Однак зараз завдання полягає в тому, щоб батареї в космосі накопичували сонячну енергію, а потім передавали електрику в установку на Землі за допомогою мікрохвильового або лазерного променя.

Читайте такожВчені витворили рідину, здатну запасати сонячну енергію

З цієї установки електрика згодом може бути використана так само, як якщо б вона була отримана традиційними, земними способами.

Якщо запуск пройде успішно і промінь, що передає енергію, буде працювати як слід, вчені з Китаю мають намір випробувати та запустити більші й потужніші установки протягом 2050-х років.

Вони також вивчають можливість застосування роботів і технології тривимірного друку для будівництва станції в космосі, щоб уникнути пуску важкої структури з Землі. Вчені відзначають, що їм ще належить вивчити можливий вплив мікрохвильового випромінювання з космічної електростанції на атмосферу та екологію планети.

Також, крім відправки на Землю чистої енергії, електростанція могла б забезпечувати енергією місії в далекому і глибокому космосі - за умови, що промінь буде досить точним, щоб попадати по їх апаратах.