Ілюстрація / REUTERS

Щось невідоме створило діру в частині ореолу Чумацького Шляху. Дивна «темна підструктура» була виявлена під час спостережень в рамках проекту Gaia, мета якого скласти найбільш точну 3D-мапу нашої галактики. Вчений з Гарвардського університету Ана Бонака помітила хвилювання у приливному потоці.

Як повідомляє Newsweek, вона звернула увагу на приливні потоки, створені зірками, які виходять з кулястих скупчень. Зазвичай їх можна знайти на краю галактики. Цей зірковий ореол Чумацького Шляху заповнений подібними приливними потоками. Якщо ніщо їх не турбує, потоки майже рівномірні з точки зору своєї щільності. Однак, Бонака помітила, що в одному з місць з’явилася діра.

Читайте такожОдна із зірок Чумацького шляху може бути прибульцем з іншої галактики

Відео дня

«Небесна морфологія вказує на нещодавню тісну взаємодію з масивним і щільним порушником спокою», - йдеться у звіті вченої.

Але що саме це був за «порушник», ніхто наразі сказати не може.

«Це щільний згусток чогось», - сказала Бонака.

Телескоп не зміг знайти джерело, яке могло спричинити діру у Чумацькому Шляху. Що ж це могло бути? Оскільки діра велетенська, то і її чинник повинен бути відповідним.

«Це щось в рази масивніше, ніж зірка. Щось, чия маса перевищує масу Сонця в мільйон разів. Однак, там немає таких зірок. Тож ми можемо відкинути таку версію. І якби це була чорна діра, вона повинна була б належати до класу супермасивних на зразок тієї, яка розташована в центрі нашої галактики», - пояснила вона.

Читайте такожВчені побачили, як загине наша Сонячна система

Однак, проблема в тому, що на існування супермасивної чорної діри на околиці Чумацького Шляху теж нічого не вказує. На даний момент спостереження не виявили жодних великих об’єктів з матерії, які світяться чи відбивають світло. Тож Бонака допускає, що «порушник» може складатися з темної матерії.