Влітку 2015 року космічний зонд New Horizons вперше зблизився з Плутоном / NASA

Японські геофізики показали, що ізолюючий шар газогідратів може зберігати теплий рідкий океан під крижаною поверхнею холодного Плутона.

Відповідні висновки вчених опубліковані в журналі Nature Geoscience, передає Naked Science.

Влітку 2015 року космічний зонд New Horizons вперше зблизився з Плутоном і прислав перші детальні знімки поверхні карликової планети і її супутників. Найбільш інтригуючою на Плутоні виявилася рівнина Супутника - світла, витягнута і плоска крижана низина в районі екватора діаметром майже 1500 кілометрів.

Відео дня

Читайте такожАстрономи засумнівалися в існуванні Планети Х

Вчені спочатку припустили, що подібні рівні області можуть свідчити про присутність на Плутоні прихованого під льодом рідкого океану. З іншого боку, з урахуванням прадавнього віку і скромних розмірів карликової планети такий океан повинен був замерзнути вже дуже і дуже давно.

У новому дослідженні японські вчені демонструють механізм, завдяки якому Плутон може зберігати підлідний океан досі.

На їхню думку, під поверхнею рівнини Супутника є ізолюючий шар газових гідратів (клатратів), що утворилися з суміші замерзлої рідини (тут - в основному води) і газів (переважно метану). Вони погано проводять тепло і теоретично могли б забезпечити достатню ізоляцію для збереження рідини в більш глибоких шарах.

Запропонована японськими геологами схема внутрішньої будови Плутона / Kamata et al., 2019

Для перевірки цієї гіпотези вчені провели комп'ютерне моделювання еволюції Плутона починаючи ще з формування Сонячної системи - як з ізолюючим шаром клатратів, так і без нього.

Розрахунки показали, що без газогідратів, які зберігають тепло, рідкий океан під поверхнею повинен повністю замерзнути за якийсь мільйон років. З іншого боку, при наявності ізолюючого шару цей процес розтягується на мільярд років і більше. Тому теоретично підповерхневий океан може зберігатися на Плутоні досі.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2018 року космічний зонд NASA New Horizons наблизився до об'єкта Ultima Thule – найбільш віддаленої точки Сонячної системи, який фотографував відправлений з Землі зонд.