Справжніми зірками кіно за всю історію ставали одиниці / фото УНІАН

Команда вчених проаналізувала біографії 2,4 мільйона акторів кіно і телебачення, щоб виявити, наскільки великі шанси збудувати успішну кар’єру в цій сфері. Висновки виявилися невтішними.

Як пише австрійське видання Der Standard, дослідження провела команда під керівництвом фізика віденського Центру вивчення теорії складних систем Віто Латори й Лукаса Лакаси з Лондонського університету королеви Марії. Вони детально розібрали біографії 1,5 мільйонів акторів і 900 тисяч актрис на основі інформації, яка містилася в базі сайту IMDb. При цьому, аналіз охоплював широкий період: з 1888 року, коли зародилося кіно, і до 2016-го.

Читайте такожAmazon змінює стратегію випуску фільмів

Відео дня

Результат роботи вчених не дуже надихає на творчість. З моменту появи кіно і телебачення було дуже мало по-справжньому великих зірок і багато «метеоритів», які згоріли дуже швидко. Лише 2% акторів вдавалося добре заробляти на життя своїм ремеслом. У цей час 90% часто переживали труднощі із зайнятістю. Майже у 70% авторів кар’єра закінчувалася того ж року, що і починалася. У решти шанси її зберегти й продовжити падали з кожним роком.

Крім загрози закінчити кар’єру дуже рано, акторам кіно і телебачення варто бути готовими до так званих «голодних років». При цьому, поганий рік, згідно з даними дослідників, рідко буває один. Втім, є й інша сторона медалі. Частенько один за одним тривають і досить продуктивні роки. Це можна пояснити тим, що, потрапивши на екран, в акторів сильно зростають шанси отримати нові ролі.

Читайте також«Месники: Завершення»: Фізики пояснили наукову суть заключного фільму

«У більшості акторів, які затрималися в професії на більше 20 років, найбільш успішними були роки на початку кар’єри. Цей ефект особливо яскраво спостерігається в актрис, чия діяльність часто менш тривала, ніж у колег-чоловіків», - йдеться в статті.

На думку вчених, статистика може допомогти з 85%-ю точністю передбачити, чи пережив уже актор свій «зірковий час» і чи варто йому сподіватися на кращі часи. Однак, жоден алгоритм не може передбачити несподіване й успішне повернення на екрани. Втім, це трапляється вкрай рідко.