Ілюстрація / REUTERS

Дві чорні діри, маса кожної з яких перевищує масу Сонця в понад 800 мільйонів разів, можуть або злитися, або завмерти на короткій відстані одна від одної через дивний феномен, який астрономи називають «проблемою останнього парсека».

Про це пише Daily Star, прояснюючи, що зазначений феномен полягає в тому, що зі скороченням відстані між двома масивними об’єктами реальний космічний простір між ними скорочується теж. Таким чином їхні орбіти настільки сповільнюються, що час для подолання останнього парсека (трохи більше трьох світлових років) між ними перетворюється майже на вічність.

Читайте такожТелескоп Hubble зробив знімок крихітної галактики з "великим серцем"

Відео дня

Згідно з іншим сценарієм, чорні діри зіштовхнуться, спричинивши колосальні гравітаційні хвилі. Злиття двох таких об’єктів – це найбільш потужна подія у Всесвіті, яка супроводжується виділенням більшої енергії, ніж виділяє все решта у ньому.

«Велика ганьба для астрономії в тому, що ми не знаємо, чи відбудеться злиття цих двох чорних дір", - сказала професор астрофізики Принстонського університету Дженні Грін.

«Для всіх фахівців у сфері фізики чорних дір це лишається найбільшою загадкою, яку нам всім потрібно ще вирішити», - додала вона.

Але не залежно від того, відбудеться зіткнення чи два супермасивних об’єкта просто наблизяться впритул один до одного, це все одно буде дуже потужний феномен.

«Подвійні системи з чорних дір виробляють найбільші гравітаційні хвилі у Всесвіті», - сказала вчений Центру обчислювальної астрофізики Flatiron Institute К’яра Мінгареллі.

Читайте такожВчені показали перше фото чорної діри

Вона пояснила, що гравітаційні хвилі, створені парами чорних дір, «в мільйони разів більші ніж ті, які зафіксувала обсерваторія LIGO». Перші хвилі від зіткнення, на думку вчених, можна буде спостерігати впродовж наступних п’яти років.

Зараз чорні діри на шляху до зіткнення спостерігаються на відстані 430 парсек одна від однієї. Але такою була відстань між ними 2,5 мільярди років тому, враховуючи відстань від кожної з них до Землі. На той час наша планета була двічі молодшою. З іншого боку, що б не сталося з чорними дірами, Земля відчує наслідки не раніше, ніж через 2,5 мільярди років.