фото Dennis Jarvis: flickr.com/archer10

У тиранозавра рекса (Tyrannosaurus rex), великого і активного хижака, був один серйозний недолік: він сильно перегрівався.

Щоб справлятися з цим, у нього в черепі були два великих отвори, які, як вважають вчені, служили свого роду внутрішнім "кондиціонером", пише Бі-Бі-Сі.

Раніше вважалося, що ці отвори у верхній частині голови були зайняті м'язовою тканиною, однак тепер група дослідників із США прийшла до висновку, що отвори насправді були затягнуті мережею кровоносних судин.

Відео дня

Давно відомо, що великим тваринам потрібні додаткові механізми охолодження, оскільки у спеку їх організм може постраждати від перегріву, зазначає Бі-Бі-Сі.

Дослідники на чолі з Кейсі Холлідей з Університету штату Міссурі вирішили застосувати тепловізори на фермі з розведення алігаторів при зоопарку Флориди.

"У дикій природі отримати картинку черепа алігатора досить складно, тому що вони завжди намагаються триматися подалі, а наближатися до них небезпечно. А на фермі ми могли робити фотографії та знімати відео зверху вниз через паркан", - пояснює Кейсі Холлідей.

Так вчені виявили, що в черепі у алігаторів є отвори, заповнені кровоносними судинами.

Читайте такожВчені знайшли в ПАР новий вид гігантського динозавра (відео)

"Температура тіла алігатора залежить від навколишнього середовища. Ми помітили, що коли ставало холодніше, і алігатори намагалися зігрітися, тепловізори реєстрували великі теплові плями у верхній частині черепа, що свідчать про підвищення температури тіла. Однак у міру того, як днем ставало тепліше, ці плями темніли, як якщо б їх вимикали для зниження температури", - говорить співавтор дослідження Кент Вліет із Флоридського університету.

Вивчивши скам'янілі рештки і тривимірні зображення черепа тиранозавра рекса, фахівці виявили, що у цих динозаврів були схожі отвори.

У минулому вчені вважали, що два великих отвори в зведенні черепа вимерлого хижака - так звані дорсотемпоральні фенестри - були зайняті м'язами, задіяними в роботі щелеп.

Однак, за словами Кейсі Холлідей, "було дивно спостерігати м'язи, піднімаються вгору від щелеп, потім роблять поворот на 90 градусів і продовжуються під склепінням черепа".

Сьогодні, стверджує він, спираючись на дослідження алігаторів і інших рептилій, є багато вказівок на те, що в цьому місці розташовувалися кровоносні судини.

"Нам відомо, що у алігаторів, як і у тиранозаврів, є отвори у верхній частині черепа, і вони заповнені кровоносними судинами. Однак чомусь протягом ста років ми вперто вважали, що у динозаврів там повинні бути мускули", - додає професор анатомії Університету Огайо Ларрі Уїтмер.

"Якщо ви - активний хижак, а ми думаємо, що саме таким і був тиранозавр, вам потрібно позбавлятися від зайвого тепла, а також швидко його отримувати. І наявність вузла капілярних судин у склепінні черепа забезпечує таких тварин механізмом охолодження і зігрівання", - продовжує Холлідей.

Нагадаємо, раніше вчені показали, як виглядало дитинча тиранозавра рекса.