Тиранозавр рекс / фото Zhao Chuang/PNSO

Одинадцятого березня в Американському музеї природної історії в Нью-Йорку відкриється виставка, присвячена тиранозавру. У ній археологи об'єднали всі останні знахідки, що стосуються цього роду динозаврів.

Багато експонатів представили відомих ящерів з незнайомого боку - наприклад, в образі дитинчат. Детальніше про знахідки розповіли самі палеонтологи виданню The New York Times, передає Naked Science.

За словами куратора Марка Норелла, інтерес до тиранозавра зріс за останні 20 років. Він виражається в збільшеній кількості наукових робіт на задану тему та у відкритті нових скам'янілостей. У порівнянні з тим, як виглядала ситуація 30 років тому, зараз інформаційна картина про тиранозаврів - "зовсім інший світ". Тому виникла потреба систематизувати накопичені знання та втілити їх у наочних образах. Для цього і призначена виставка.

Відео дня

Дорослий тиранозавр рекс у віці 20 років важив від шести до дев'яти тонн. Його зріст від ступнів до вершини стегон дорівнював 3,6-3,9 метра, а довжина тіла доходила до 13 метрів.

Однак під час росту дитинчата виглядали зовсім інакше. Їх маленьке тіло завдовжки близько 100 сантиметрів покривало густе хутро, частина його залишалася на спині та хвості й після дорослішання. Передні лапи набагато довші відносно тіла, ніж у дорослої особини. Хоча ці кінцівки у величезного тиранозавра виглядають некорисними, археологи припускають, що вони мали значення в період зростання.

Читайте такожВ Аргентині вчені знайшли скелет динозавра з шипами на спині

Марк Норелл вказав на те, що кістки передніх лап дуже міцні, а суглоби рухливі - можливо, вони допомагали молодим динозаврам полювати й утримувати або розривати видобуток. Тим не менш, дитинчата, які тільки що вилупилися з яйця, ставали легкою здобиччю для хижаків, і багато з них не доживали до року. Однак вони швидко росли і, на думку вчених, набирали в день по три кілограми.

Тиранозавр рекс жив 67 мільйонів років тому, але його родичі ходили по Землі ще 167 мільйонів років тому. Вони не відрізнялися такими видатними розмірами, як їх нащадок, але мали схожу форму тіла. Виходячи зі знайдених слідів, археологи вважають, що вони вели соціальний спосіб життя й полювали групами.

Із збільшенням розміру змінилася й форма поведінки. Крім того, вчені відзначають, що тиранозавр рекс володів великим мозком навіть у співвідношенні з тілом, що, імовірно, виділяло його серед інших динозаврів на інтелектуальному рівні.

Раніше УНІАН повідомляв, що палеонтологи знайшли останки могутнього хижого чотирихлапого динозавра в досить незвичному місці - у італійських Альпах. Нещодавно ідентифікований ящір, що отримав назву Saltriovenator zanellai, жив близько 200 мільйонів років тому.