Помер космонавт Олексій Леонов / kremlin.ru

У Росії на 86 році життя помер радянський космонавт Олексій Леонов, який став першим у світі космонавтом, що вийшов у відкритий космос.

Читайте такожBusiness Insider: Космонавти СРСР літали в космос зі зброєю з трьома стовбурами

Як повідомляє «Русская служба BBC», про смерть Леонова повідомили у прес-службі Центру підготовки космонавтів (ЦПК) імені Гагаріна.

Відео дня

Прощання та похорон космонавта відбудуться 15 жовтня на федеральному військовому меморіальному кладовищі у Митищах.

18 березня 1965 року Леонов першим у світі здійснив вихід з космічного корабля у скафандрі, і провів у відкритому космосі 2 хвилини 9 секунд.

В 1975 році Леонов був командиром корабля "Союз-19", який здійснив історичну стиковку з американським "Аполлоном".

Біографія Олексія Леонова

Леонов народився в російському селі Листвянка, на території сучасної Кемеровської області РФ. Батько майбутнього космонавта працював на шахтах українського Донбасу, вивчився на ветеринара, але в 1937 році був репресований.

Сім'ю Леонова вигнали з дому і позбавили майна. Батька Леонова реабілітували лише в 1939 році, його родина переїхала до родичів у Кемерове, де змушена була тулитися в бараку на 11 людей.

У 1955 році Олексій Леонов закінчив авіаційну школу в Кременчуці, а в 1957 році - Чугуївське військове авіаційне училище льотчиків. У 1960 році був зарахований до першого загону радянських космонавтів, разом з Юрієм Гагаріним.

У березні 1965 року відбувся знаменитий космічний політ Олексія Леонова і Павла Бєляєва на кораблі «Восход-2». В рамках цього польоту Леонов здійснив перший в історії космонавтики вихід у відкритий космос, який ледь не закінчився трагедією. Опинившись в космосі, космонавт страждав від тахікардії, гіпертермії і гіпергідрозу, а повернення на борт ускладнилося тим, що скафандр сильно роздуло через різницю тисків. Лише мужність та стійкість космонавтів дозволили завершити місію успішно.

У 1965 Леонов у складі групи космонавтів працював над радянською місячною програмою.

У 1975 році Леонов став командиром екіпажу корабля «Союз-19» і разом з Валерієм Кубасовим провів стиковку з американським кораблем «Аполлон-21». Місія «Союз - Аполлон» стала першим в історії досвідом стикування кораблів різних країн, а крім того, мала величезне ідеологічне значення для подальшої розрядки у відносинах між Вашингтоном і Москвою.

У 1991 році Леонов вийшов на пенсію і жив в Москві. У космонавта було дві дочки: Вікторія (померла в 1996 році) і Оксана (обіймає посаду віце-президента російського «Альфа-банку»).

Леонов також проявив себе як художник-аматор. У співпраці з художником-фантастом Андрієм Соколовим він створив ряд поштових марок космічної тематики.