Вчені знайшли в Чумацькому шляху туманність, в якій утворюються нові зірки / bellinshausen.livejournal.com

Астрономи відкрили велетенську хвилю пилу й газу, де утворюються нові зірки. Вона простягається більш ніж на 50 мільйонів мільярдів миль у галактиці Чумацький шлях.

Як пише The Guardian, газове утворення, маса якого в три мільйони разів перевищує масу Сонця, розташована прямо за нашою Сонячною системою, якщо дивитися в напрямку від ядра галактики. Але до цього часу його чомусь не помічали. Видовищний ряд "розплідників" зірок - це найбільша з відомих хвиль у Чумацькому шляху.

Читайте такожОдна з найяскравіших зірок на небі може вибухнути

Відео дня

"Це найбільше газоподібне утворення, про яке ми знаємо в межах Чумацького шляху. І воно просто в нас перед носом. Неймовірно, що воно так близько від нас", - сказала професор прикладної астрономії Гарвардського університету Аліша Гудмен.

Відкриття спровокувало низку питань. Перед усім як ця хвиля утворилася. Одне з вірогідних пояснень полягає в тому, що значно менша галактика зіштовхнулася з цією частиною Чумацького шляху у далекому минулому, спричинивши брижі на зразок тих, які утворюються на воді від падіння каменю. Більш екзотичне пояснення говорить, що за всім стоїть невидима темна матерія.