Ілюстрація / REUTERS

Марі-Паскаль Шуллер почала погано почуватися минулого тижня. 57-річний лікар спеціалізується на респіраторних захворюваннях. Тож у неї з'явилися серйозні підозри щодо причин, які викликали у неї підвищення температури, кашель і біль у м'язах.

Вона хотіла й далі бачити своїх пацієнтів, але при цьому не ризикуючи заразити їх COVID-19. Тож вона почала використовувати програму телемедицини Qare, яка дозволяє оглядати пацієнтів по відео-зв'язку, - пише Bloomberg. Уряд Франції тепер відшкодовує людям такі віддалені огляди, щоб впоратися з зростанням звернень до лікарень на тлі пандемії коронавірусу.

Читайте також9 ідей, які допоможуть подолати кризові явища, спричинені пандемією

Відео дня

"Я не одна. Багато моїх колег пневмологів тепер працюють через програму телемедицини", - сказала Шуллер під час інтерв'ю в передмісті Парижа.

"Це такий метод санітарії, щоб захистити себе і пацієнтів", - додала лікар.

Додатки телемедицини бувають заснованими на текстових повідомленнях і розмовах по відео-зв'язку з лікарями. Використання цього підходу набирало обертів ще до спалаху пандемії COVID-19. Але вірус може стати фактором, який посилить його запровадження. Компанія KRY, яка пропонує послуги телемедицини в Німеччині, Великій Британії, Норвегії й Швеції, каже, що кількість лікарів, які почали використовувати її додатки, зросла на 47% за останні два тижні.

Людям, які контактували з коронавірусом, у Британській національній службі охорони здоров'я і Європейському центрі профілактики й контролю захворювань радять дотримуватися режиму самоізоляції впродовж 14 днів. Ті, у кого з'явилися симптоми, повинні лишатися вдома щонайменше 7 днів. Коронавірус дуже заразний. В середньому кожен хворий заражає 2-2,5 інших людей. Зважаючи на це, велика кількість медичних працівників контактують з вірусом або навіть хворіють самі.

Читайте такожFacebook безкоштовно обслуговуватиме свій Messenger для ВООЗ

Шуллер вже одужала від COVID-19. Але поки вона хворіла, вона працювала по відео-зв'язку впродовж двох годин, відпочивала годину між прийомами, і оглядала 12 пацієнтів щодня. Третина з них були потенційно зараженими COVID-19. І всі вони таким чином змогли стежити за своїм станом здоров'я з дому.

"Напевне, більше пацієнтів будуть користуватися телемедициною після цієї кризи, тому що звикнуть до неї і тому що це зручно", - сказала Шуллер.

"Ми й далі будемо зустрічатися особисто, особливо коли йдеться про респіраторні захворювання. Але важливо підтримувати довгостроковий контакт з пацієнтами й змінювати лікування відповідно до стану. Телемедицина тут дуже корисна", - пояснила вона.

Єврокомісія в 2018 році підрахувала, що глобальний ринок телемедицини буде рости на 14% щороку, перш ніж досягне 37 мільярдів євро до 2021 року. Реальні цифри тепер можуть виявитися вищими через підвищення попиту через коронавірус.

Читайте такожFacebook створив систему інформування користувачів про коронавірус

Лондонська компанія Babylon Healthcare Services отримала 550 мільйонів доларів інвестицій в Саудівській Аравії минулого року. Вона відмовляється називати точні цифри, однак запевняє, що користувацька база й справді зросла з початком пандемії коронавірусу.

Джанакі Такерар працює терапевтом в Національній службі охорони здоров'я Великої Британії (NHS). Її чоловік-онколог повернувся з нічної зміни минулого тижня й почувався недобре. Пара запідозрила, що він заразився коронавірусом, тож вирішила ізолюватися вдома. До неділі у Такерар з'явилася невелика температура. Прийнявши знеболююче, вона почувалася досить добре, щоб працювати.

Читайте такожНауковець розповів про ефективність різних тестів на коронавірус

Лікар почала використовувати Babylon п'ять місяців тому, щоб оглядати пацієнтів віддалено кілька днів на тиждень. Перебуваючи в карантині, вона збільшила кількість прийомів в мережі й допомагала NHS обслуговувати дзвінки за номером 111, яким люди можуть скористатися, щоб обговорити з лікарем свої симптоми. 

За словами Такерар, багато діагнозів засновані на певній медичній історії. Тому не завжди потрібно бачити пацієнта особисто.