Компанія «Київстар» видала перший в Україні посібник для батьків із безпеки дітей в інтернеті.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Київстару», науково обгрунтований посібник для батьків «Діти в інтернеті: як навчити дітей безпеці у віртуальному світі», підготовлено компанією спільно з Інститутом психології ім. Костюка Академії педагогічних наук України.

Як зазначили в компанії, прості й ефективні правила і поради дозволять батькам забезпечити онлайн-безпеку дитини, знайти психологічно правильний підхід до нього при запровадженні цих правил у повсякденному застосуванні, без обмеження свободи дитини та її особистісного прояву в онлайні.

Відео дня

Рекомендації авторів посібника зводяться до декількох основних правил. Перш за все, батьки повинні підвищувати власну комп`ютерну та інтернет-грамотність. Лише в цьому випадку вони зможуть разом із дитиною освоювати інтернет, використовувати його можливості для освіти й розвитку дитини. Наступний крок - технічний захист комп`ютера: потрібно обов`язково використовувати антивіруси й програмне забезпечення батьківського контролю. Для максимально ефективного й безпечного використання дитиною інтернету експерти рекомендують користуватися переліком корисних і безпечних сайтів для дітей. Рекомендований на http://online-bezpeka.kyivstar.ua оновлюваний «білий список» пізнавальних, цікавих і корисних для дітей інтернет-ресурсів відповідає трьом основним критеріям: безпека, користь і контроль сайту.

За рекомендаціями експертів, батьки повинні навчити дітей виконувати 5 основних правил у своїй онлайн-поведінці: усвідомити важливість захисту своєї та чужої приватної інформації та не поширювати конфіденційну інформацію в мережі; поводитися в інтернеті так само, як у реальному житті, зокрема, слідувати етичним нормам і правилам; не дуже довіряти незнайомим людям у Мережі; пам`ятати, що віртуальні покупки коштують реальних грошей; звертатися за порадою до батьків у будь-якій неоднозначній або незрозумілій ситуації.

Найближчим часом книгу отримають 5 тис. українських сімей. На батьківських зборах у школах волонтери «Київстару» розповідатимуть батькам про роботу з посібником і поділяться власним досвідом у вирішенні питання безпеки своїх дітей в інтернеті.

Начальник відділу дошкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дітей Міністерства освіти та науки України Алла СЕРЕДНИЦЬКА повідомила, що МОН опублікує електронну версію посібника на своєму сайті. За її словами, міністерство готове надати підтримку цьому проекту й сприятиме його подальшому розвитку.

Соціальна програма «Київстар» за безпеку дітей в інтернеті» спрямована на те, щоб захистити дітей від загроз інтернету й зробити Мережу безпечною територією освіти та розвитку. Ініціатива реалізується «Київстар» із 2009 р.