Потік Персеїди / фото ua.depositphotos.com

Персеїди - найвідоміший зорепад. Він відбувається кожен рік, а його пік зазвичай припадає на серпень.

Читайте такожNASA повідомило про наближення до Землі астероїда

Що таке потік Персеїди

Метеорний потік Персеїди щорічно з'являється в серпні з боку сузір'я Персея. Утворюється він у результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Таттла. Найдрібніші частинки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи «зоряний дощ». Його інтенсивність поступово зростає, досягає максимуму і поступово падає.

Комета Свіфта-Таттла, через яку відбувається метеорний потік Персеїди / фото Вікіпедія

Тільки уявіть собі, найперша згадка про Персеїди датується 36 роком н. е. в китайському літописі!

Коли буде потік Персеїди у 2020 році?

Цього року метеорний потік Персеїди вже почав свою активність. Перші "зірочки" Персеїди почали падати на Землю 17 липня.

Максимальна активність очікується в ніч з 12 на 13 серпня. Як обіцяють науковці, за годину можна буде побачити близько 60 спалахів.

Триватиме метеорний потік до 24 серпня.

Де і як спостерігати за Персеїдами

Ніяких спеціальних пристосувань, щоб спостерігати за Персеїдами, не потрібно. При сприятливій погоді можна спостерігати зорепад неозброєним оком.

Краще всього дивитися на метеори подалі від яскравих джерел світла, необхідно дивитися на північний схід.

На жаль, цього року спостереженнями максимуму Персеїд завадить Місяць. Він буде у фазі поблизу повня (повний місяць 15 серпня). Так що вночі при місячному світлі можна буде побачити тільки дуже яскраві Персеїди. Але, як правило, найбільша кількість метеорів спостерігається в години перед світанком.