У середині II ст. до н.е. будівлю могли віддати під житло / thehistoryblog

Під час зведення нового житлового комплексу в старій частині Риму будівельники натрапили на стародавню знахідку – дивну мозаїчну підлогу.

Читайте такожСкелет "дідуся" тиранозавра виставили на аукціоні в Парижі (фоторепортаж)

Вчені кажуть, що приміщення могли використовувати вже з VIII ст. до н.е. Мозаїку виявили у 2014 році, проте нині її закінчили досліджувати, йдеться на thehistoryblog.

Відео дня

Археологи також виявили стіну з блоків вулканічного туфу, що, можливо, була основою сторожової вежі, збудованої між IV і III століттями до н.е.

Неподалік від місця розкопок житлового масиву знаходиться надзвичайно рідкісна арка від цієї стіни, у якій, імовірно, зберігали метальну зброю (зокрема балісту та катапульту), щоб захищатися від мародерів.

У середині II ст. до н.е. будівлю могли віддати під житло, хоч точно визначити археологам не вдається через скупий набір матеріалів. Всередині будинок поділили на зону для сну і денного користування, для складів й саду просто неба.

thehistoryblog

За два століття шість рівнів були накладені один на одного, пишуть у блозі. Згідно з аналізом, будинок реструктурували приблизно щотридцять років. Кожне покоління змінювало віллу на власний смак і відповідно до тогочасної моди.

thehistoryblog

Найстаріша підлога датована кінцем I століття до н.е. і викладена чорно-білою плиткою у шестикутному порядку. Інші дві датовані 2-ою половиною I - початком II ст. н.е. Частково напис датований періодом панування династії Антонінів.

Інші новини, які можуть вас зацікавити