Ініціатор проєкту, співзасновник венчурної студії Pawa Сергій Токарєв

Унікальна колаборація науки, мистецтва та розваг: всесвітньо відомий український застосунок із заміни облич на фотографіях, GIF та відео Reface додав до своєї бази шаблонів 12 портретів видатних українських жінок-вчених.

«Тепер кожен охочий може побачити себе у ролі наукової зірки – математикині, орнітологині, фізикині чи нейроморфологині. Знайти портрети в додатку можна за пошуковим запитом «Наука - це вона», – зазначив ініціатор проєкту, співзасновник венчурної студії Pawa Сергій Токарєв.

Портрети були створені сучасними українськими ілюстраторами на чолі із Сергієм Майдуковим в рамках просвітницького арт-проєкту від благодійної освітньої організації STEM is FEM «Наука – це вона». Проєкт реалізується за підтримки ООН Жінки в Україні та Дитячого Фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) в межах глобальної кампанії «Покоління рівності». Мета проєктів – популяризувати науку та ґендерну рівність серед молоді, а також надихати українських дівчат обирати STEM-спеціальності не дивлячись на стереотипи про «нежіночі» професії.

Відео дня

10 червня в рамках «Наука – це вона» відбудеться нагородження 12 фіналісток конкурсу есе про жінок-науковиць, а також благодійний аукціон, лотами якого стануть оригінали 12 портретів у вигляді NFT. Кошти, зібрані на аукціоні, будуть додані до суми освітнього гранту – гран-прі для головної переможниці конкурсу, яку визначать під час церемонії. Після аукціону декілька копій виставки мандруватимуть навчальними та освітніми закладами України.

STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що знайомить українських школярок із технічними спеціальностями та мотивує не зважати на ґендерні упередження. В рамках проєкту координатори проводять численні безкоштовні навчальні заходи. За анонсами подій від STEM is FEM можна слідкувати на сайті проєкту або на офіційних сторінках у Facebook та Instagram.