Як швидко засвоїти нову інформацію / фото ua.depositphotos.com

Вчені досі в деталях не знають, як саме працює людська пам'ять. Де вона закінчується, поступаючись місцем уяві. Проте, в 1990 році в Книгу рекордів Гіннеса потрапила людина, яка за день змогла вивчити 1000 іноземних слів. Цей факт підтверджує безмежність людських можливостей.

Раніше ми розповідали, що можна дізнатися по групі крові. Така інформація допоможе не тільки обчислити свої слабкі і сильні сторони, а й визначитися з професією. Сьогодні, напередодні Дня знань, розповімо, як школярам і студентам навчатися швидше і ефективніше.

Як запам'ятовувати інформацію надовго - покращуємо пам'ять

Поради для поліпшення пам'яті / фото ua.depositphotos.com

Вчені пропонують кілька правил, за допомогою яких ви зможете дізнатися, як запам'ятати прочитане:

Відео дня
  • Здоровий сон

Норма сну для дорослої людини - 7-9 годин на день. Студентам і школярам рекомендують дотримуватися цього показника і лягати спати якомога раніше. Засиджуватися допізна не варто - сон пізно вночі не такий корисний, як ранній. Існує думка, що сон оновлює здатності мозку створювати нові спогади і допомагає закріпити ті, що вже отримані.

  • Фізичні навантаження

Якісні тренування і гімнастика благотворно впливає не тільки на м'язи, але і на мозок. Він насичується киснем, запускає необхідні процеси і створює нові нейронні зв'язки. Вважається, що вправи високої інтенсивності корисніше помірних.

  • Оптимальний час

Незважаючи на те, що багато хто з нас звикли вчитися з ранку, вчені все частіше говорять про ірраціональність такого підходу. У кожної людини є свої індивідуальні особливості добового ритму і вибирати час для навчання потрібно, виходячи з них. Найкраще інформація засвоюється з 10:00 до 12:00 ранку, найгірше - з 04:00 до 07:00 ночі. 

Як краще запам'ятовувати навчальний матеріал першокласнику - поради педагогів

Як розвинути у дитини здатніcть до навчання / ua.depositphotos.com

Ткаченко Олександра Зіновіївна, вчитель початкових класів з майже 40 річним педагогічним досвідом роботи каже:

Пам’ять дітей молодшого шкільного віку достатньо хороша. Вони легко запам’ятовують нове і яскраве (наприклад, те ж свято 1 вересня), цікаве, те, що справило на них враження. Найкраще засвоєння нової інформації у дітей відбувається через ігрову діяльність, асоціацію. Тобто, коли цікаво - діти запам’ятовують легше. Багато інформації першокласники запам’ятовують завдяки "ранковому колу" (імена, прізвища, події і т.д.), яке запровадили за програмою НУШ. А от для запам’ятовування віршів найкраще підходить метод "Ейдетика" (будь-яку інформацію уявляти картинками - ред.).

Вона вважає, що батьки - це перші вчителі своїх дітей. Тому їхній обов’язок - зберегти позитивні взаємини через спілкування, гру і спільну діяльність.

Довгопола Надія Михайлівна, вчитель початкових класів із Полтавщини з майже 35-річним педагогічним стажем стверджує, що батькам усіх школярів (не тільки першокласників) необхідно кожного дня спілкуватися з дитиною, щоб вона розуміла, що дорослим цікаве її начання. Батькам слід використовувати ласку і заохочення дитини до навчання, а не покарання та засудження, якщо у школяра щось не виходить.

Муригіна Оксана, вчитель початкових класів (17 років педагогічного стажу роботи) переконана:

Для розвитку пам'яті дитини їй потрібно читати казки, щоб вона вчилася мислити і фантазувати, описувати героїв. Необхідно вчити дитину своїми словами пояснити прочитане/прослухане, переказати. Добре допомагає розвинути пам’ять малювання, вивчення віршів, скоромовок. Батькам варто більше спілкуватися з дитиною, проводити спільно час без гаджетів, мимоволі розпитувати про проведений день у школі, почуте на уроках - це також стимулює розвиток пам'яті школярів.

Як краще запам'ятовувати навчальний матеріал - 5 дієвих методів

Ефективні методики для навчання / фото ua.depositphotos.com

Для того, щоб ефективно підготуватися до іспиту, співбесіди або будь-якої іншої відповідальної події, виконуйте наступні рекомендації:

  • Робіть нотатки та записи

Пишіть про все, що прочитали, робіть короткі "замальовки". Так у вас вийде не просто прочитати інформацію, а закріпити її і залишити в пам'яті. Якщо є вибір - краще пишіть рукою, а не друкуйте на ноутбуці. Головне - залишайте найважливіші тези, а не просто наосліп передруковуйте почуте або прочитане.

  • Пам'ятайте, що повторення - мати вчення

140 років тому німецький вчений з'ясував, що людина забуває 50% нової інформації вже через добу. А через тиждень - ще 20%. Відповідно, без повторення вивченого ніяк не обійтися. Існує кілька алгоритмів повторення матеріалу, вибирайте той, який підходить саме вам.

  • Станьте оратором

Пояснити іншим те, що вивчили самі - один з кращих методів засвоєння інформації. Промовляючи вголос, ви закріплюєте прочитане, а мозок систематизує все, що сприйняв.

Більш того, такі діалоги вести не тільки корисно, але і приємно. Можна налагодити контакт зі співрозмовником, навчити його або навчитися самому, якщо партнер розбирається в темі.

  • Не намагайтеся бути багатозадачними

У сучасному світі нам доводиться виконувати кілька справ одночасно, щоб дотримуватися ритму. Але, якщо ви навчаєтеся, зупиніться тільки на цьому завданні, інакше увага розсіюється. Багатозадачність погано впливає і на короткострокову, і на довгострокову пам'ять. Вам буде потрібний додатковий час, щоб знову вникнути в процес.

  • Будуйте асоціативний ряд

Не бійтеся проводити паралелі, писати вірші або лічилки. У школі багато хто з нас саме таким способом вивчили кольори веселки і визначення теореми Піфагора. Чим яскравіше ваша асоціація - тим більше шансів, що ви запам'ятаєте матеріал.

Вас також може зацікавити: