Олег Сенцов / REUTERS

Незаконно засуджений у Російській Федерації український режисер Олег Сенцов, який голодує з 14 травня, практично не орієнтується в датах.

Як повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у соціальній мережі Facebook, вона щойно розмовляла з адвокатом Сенцова Дмитром Дінзе.

"Він повідомив, що стан здоров’я Олега значно погіршився. Він практично не орієнтується в датах і перепитує адвоката, який сьогодні день", - заявила омбудсмен.

Відео дня

Читайте такожСенцов попросив не поширювати неправдиві чутки про його примусове годування або смерть

"В нього вже була друга криза, але Олег не може назвати точну її дату або ж на який день після зустрічі зі сестрою вона сталася. Олега вивозили з колонії у лікарню Лабитнангі, де лікарі збиралися годувати його примусово. Що означає, зі слів адвоката, заливати ентерально великі стакани поживної суміші. Олег відмовився, але пішов з ними на компроміс і тепер вживає, як каже адвокат, 3-4 ложки поживної суміші вдень", - зазначила Денісова.

"В нього погіршилося здоров’я і послабшав серцевий м’яз", - наголосила Уповноважений з прав людини.

У цьому зв'язку Денісова звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд Раада аль Хуссейна, генерального секретаря Ради Європи Турбьорна Янгланда, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович щодо організації візиту їхніх представників до колонії, де тримають Сенцова, для перевірки даної інформації.

"Закликаю всі міжнародні правозахисні інституції звернутися до президента РФ з вимогою терміново прийняти рішення про звільнення Олега Сенцова та всіх бранців Кремля!", - наголосила омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, співробітники ФСБ РФ затримали Сенцова в Криму навесні 2014 року. Його переправили до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові.

Російський суд у серпні 2015 року засудив його до 20 років ув'язнення.

Сенцов перебуває в колонії в місті Лабитнангі на Ямалі. 14 травня він оголосив голодовку з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати режисера Людмила Сенцова написала листа російському президенту Володимиру Путіну з проханням про помилування її сина.

Того ж дня в соціальних мережах з'явились повідомлення про нібито смерть Сенцова. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Денісова в коментарі УНІАН заявила, що російська сторона спростовує ці повідомлення. Пізніше вона заявила, що отримала від російської сторони документальне підтвердження, що Сенцов живий.