За словами Луценка, треба терміново призначити повну ревізію наявних мінометів / фото УНІАН

Необхідно призначити повну ревізію всіх мінометів «Молот», які є на озброєнні Збройних сил України.

Про це під час засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони, на якому заслуховувалась інформація про висновок експертів за результатами проведення комплексної експертизи, що була призначена в кримінальному провадженні за фактом загибелі та травмування військовослужбовців ЗСУ під час проведення бригадних тактичних навчань на 233 Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня 2018 року, заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Пропонував би комітету прийняти рішення - звернутись до Міністерства оборони і ДК «Укрооборонпром» і терміново призначити повну ревізію наявних мінометів «Молот» та їхнього гарантійного обслуговування заводом-виробником, чого не було зроблено, всупереч підписаним Міністерством оборони договором. Йдеться про необхідність встановлення штатних запобіжників, бо наразі у багатьох з них запобіжник використовується з інших мінометів як і на цьому, що на Рівненському полігоні. Друге – перевірити пусковий вузол на відповідність конструкторській документації», - заявив генпрокурор.

Відео дня

Читайте такожНовий вибух міномету "Молот" стався через неправильне зберігання боєприпасів – волонтери (відео)

Він також зазначив, що слідство щодо випадку на Рівненському полігоні та нещодавнього розриву "Молота" на Донеччині триває.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському полігоні вибухнув міномет "Молот". Загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, що базується в Ужгороді. Ще дев’ятеро осіб під час вибуху отримали поранення.

9 липня голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін з посиланням на дані експертів заявив, що марка сталі, з якого виготовлено ствол міномета М-15 "Молот", не відповідає технічним характеристикам, - вона м’якша, ніж повинна бути.

Він також стверджував, що внаслідок вибуху міномета на Рівненському полігоні загинули 12 осіб, ще 38 зазнали поранень.

11 липня на Рівненському полігоні проводили слідчий експеримент з метою встановлення причини вибуху міномета.

19 вересня голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що військова прокуратура засекретила висновки експертизи, проведеної після вибуху міномета “Молот”.

23 вересня на Донеччині під час ведення вогню у відповідь противнику двоє військовослужбовців зі складу мінометного розрахунку отримали легкі дотичні поранення внаслідок вибуху міни у каналі ствола міномету М120-15 “Молот”.