Біля представництва Європейського союзу в Києві відбулася акція на підтримку українських політв’язнів і полонених, яких утримують на окупованих територіях Донбасу, в анексованому Криму та в Росії.

Відео дня

Активісти вишикувалися на сходах посольства з фотографіями Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Олександра Корінькова, Володимира Балуха, Сергія Глондара, Станіслава Асєєва, захоплених наприкінці листопада українських моряків та інших. Про це повідомляє "Радіо свобода".

За даними правозахисної ініціативи Let My People Go, Росія утримує з політичних мотивів 70 українців. У це число не включені 24 українські моряки, які наразі перебувають у московських СІЗО.

Читайте такожВ Дніпрі сьогодні пройде акція на підтримку військовополонених українців

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».