У другому турі митрополит Михаїл взяв самовідвід / Фото: Волинська єпархія Київського Патріархату

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл розповів, що президент України Петро Порошенко з патріархом Філаретом під час Об’єднавчого собору вмовили його зняти свою кандидатуру на користь Епіфанія.

Про це він розповів на прес-конференції 18 грудня, передає волинський "Перший канал соціальних новин".

"Процедура, яку ми повинні були пройти на соборі – це розпуск Київського патріархату для утворення нової церкви. Однак засідання дуже довго не могло розпочатись через відсутність голови Філарета. А коли він прийшов, то вступна його промова полягала в тому, що ми не можемо піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Епіфанія, можемо програти у виборі предстоятеля церкви", - розповів Михаїл.

Читайте такожЧи врятує Томос рейтинги Порошенка

За його словами, Філарет заявив, що є інший кандидат, який переможе Епіфанія і тому він не буде розпускати Київський патріархат та брати участь в Соборі.

"Були гарячі дискусії між мною і патріархом Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів разом зі мною покинула Теплу Софію і пішла в Велику Софію. Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру", - зазначив митрополит Михаїл.

Після цього до процесу перемовин долучились спікер Верховної Ради Андрій Парубій та президент України Петро Порошенко, зокрема із останнім Михаїл провів щонайменше п’ять розмов під час Собору, однак ситуація заходила у глухий кут.

"Це була просто розмова про майбутнє церкви України. Позиція президента була – давайте домовлятись, тому що для України це вирішальний момент… Тоді повстала дилема. Якщо я стою на своєму, діючи в рамках закону, і йду до кінця, але натомість друга частина може покинути Собор, та частина, яка підтримувала Філарета. Наслідки для мене були цілком зрозумілі. Знову розділення, будуть казати, що "хохли" не можуть домовитися, знову російське торжество. Стояло питання або я і моє его, або Україна. Тому я прийняв рішення, що Україна понад усе", - заявив митрополит.

Водночас, він також розповів, що має абсолютно нормальні стосунки з обраним предстоятелем ПЦУ Епіфанієм та визнає його владу. Однак намірів очолити у майбутньому єдину церкву не полишає.

Читайте такожЕпіфаній: автокефальна українська церква не буде силою захоплювати храми колишньої УПЦ МП (відео)

"Але від бажання стати предстоятелем я не відмовляюсь. У мене є свої бачення щодо того, якою повинна бути церква. Вибори можуть бути хоч завтра. Причин цьому декілька – смерть предстоятеля, відмова його від посади. Те, що він молодого віку – не гарантія того, що надовго залишиться на посаді", - підкреслив Михаїл.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.