Верховный архієпископ Києво-Галицький Святослав / фото УНІАН

Глава Української Греко-Католицької церкви, Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав назвав Об'єднавчий собор важливим, історичним моментом в житті України та привітав митрополита Епіфанія з обранням предстоятелем Православної церкви України.

Верховний архієпископ відзначив, щоб тепер є всі передумови для діалогу і співпраці між греко-католиками та православними, подібно як це відбувалося в часи митрополитів Петра Могили та Йосифа Велямина Рутського у 20-х роках XVII ст.

"Але це стане можливим, якщо предстоятелі Церков будуть на висоті свого покликання і усвідомлення своєї місії...Важливо, щоб за процесами, які відбуваються в житті православних Церков України стояла не просто зміна вивіски, а зміна якості", - цитує Блаженнішого Святослава прес-служба УГКЦ.

Відео дня

Він наголосив, що тепер обидві церкви повинні йти разом, шукати і реалізовувати те, що їх єднає і додав, що тепер не тільки греко-католики можуть говорити до світового співтовариства про ситуацію в Україні, про війну і її наслідки, а й нова ПЦУ.

Читайте також"Мене шантажували": конкурент Епіфанія розповів, як Порошенко і Філарет вмовляли його зняти кандидатуру

"Адже перед тим Москва собі узурпувала право говорити від імені православних України на світовому рівні. Саме вони поширювали викривлену інформацію про нібито війну в Україні між православними з одного боку і розкольниками та уніатами з іншого. Тобто, що в Україні триває не війна між Росією і Україною, а внутрішня міжрелігійна суперечка", - пояснив Святослав.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет, який став почесним патріархом Православної церкви України, та предстоятель Української автокефальної православної церкви Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової української православної церкви (УПЦ КП та УАПЦ ухвалили рішення про саморозпуск перед Об'єднавчим собором).