Через погане самопочуття підзахисного Дубровіна просила суд змінити запобіжний захід / Ігор Гриб facebook

Північно-Кавказький окружний військовий суд відмовився змінити запобіжний захід українському політв’язню Павлу Грибу з утримання під вартою на домашній арешт, незважаючи на суттєве погіршення стану його здоров’я.

Читайте такожПолітв’язень Гриб практично осліп – адвокат

Як повідомляє Громадське, адвокат Гриба Марина Дубровіна заявила, що політв’язню необхідно провести висококваліфіковане обстеження та лікування.

Відео дня

Під час судового засідання 21 грудня адвокат попросила долучити до справи медичний висновок доктора медичних наук з України, який він склав на підставі результатів обстеження Гриба в Ростові-на-Дону.

Згідно з висновком, "в умовах перебування Гриба в СІЗО такий стан здоров’я загрожує появою внутрішньої кровотечі".

Через погане самопочуття підзахисного Дубровіна просила суд змінити запобіжний захід на домашній арешт.

"Адвокат зазначила, що сторона обвинувачення представила всі докази, допитала всіх свідків зі свого боку, тому Гриб не зможе "знищити докази або чинити тиск на свідків". Натомість сторона обвинувачення "не побачила підстав" для зміни запобіжного заходу українцю. Держобвинувачення посилалося на документи зі слідчого ізолятора, в яких стан здоров’я політв’язня названо "задовільним", - йдеться в повідомленні.

Колегія суддів погодилась долучити до справи висновок про стан здоров’я Гриба, але відмовилась змінити йому запобіжний захід.

Наступне засідання усправі Гриба заплановане на 18 січня.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Павла Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. 7 вересня стало відомо, що Гриба утримують в слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують юнака в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Гриба тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовилась надати дозвіл українським лікарям на відвідування й огляд українця в СІЗО. За даними МЗС, належного лікування юнак не отримує.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Гриба під вартою.

23 листопада на судовому засіданні свідок сторони обвинувачення змінила показання на користь Гриба.

12 грудня Грибу в суді стало зле. Лікарі швидкої допомоги, які приїхали за викликом, заявили про необхідність обстеження Гриба. Засідання суду було перенесено на 21 грудня, а обстеження так і не було проведено.

21 грудня адвокат Гриба Дубровіна заявила, що хлопець практично осліп, і часто навіть нездатний прочитати документи, які йому передають. Батько політв'язня розповів, що у Павла Гриба прогресує цироз печінки.