У квітні 2014 року сепаратисти увірвалися до будівлі та захопили її, розмістившись групами на усіх поверхах / фото Depo.Харків.

У Харкові суд пожалів фанатів «русского мира», які брали участь у захопленні та підпалі будівлі Харківської облдержадміністрації навесні 2014 року.

Про це йдеться у вирок Київського районного суду Харкова, передає Depo.Харків.

За даними суду, обвинуваченими є четверо громадян України, один із яких безробітний, двоє - раніше судимі, четвертий - інженер-проектувальник ТОВ "Союзенергопроект".

Відео дня

Суд встановив, що чоловіки 7 квітня 2014 року на майдані Свободи у Харкові брали участь у проросійському мітингу. Вони наносили удари палицями та кидали у двері і вікна Будівлі Рад, по вулиці Сумській, 64, каміння, дошки, світлошумові гранати, вибухові пакети та стріляли із невстановленої травматичної зброї у бік співробітників правоохоронних органів.

Читайте такожНа Харківщині бойовик "ЛНР" намагався підірвати міст

Після цього учасники масових заворушень запалили перед входом до будівлі автомобільні покришки та, кинувши декілька пляшок із запальною сумішшю, підпалили чотири кабінети. Внаслідок задимлення постраждав працівник МВС. Пізніше порушники увірвалися до будівлі та захопили її, розмістившись групами на усіх поверхах. Вранці 8 квітня підсудні були затримані безпосередньо на місці злочину. Також суд встановив, що на рахунку одного з обвинувачених ще й чотири крадіжки.

Суд визнав трьох чоловіків винними у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 294 КК України та присудив кожному п'ять років позбавлення волі. При цьому суд врахував у термін відбуття покарання строк попереднього ув'язнення та на підставі ст.75 КК України звільнив їх з іспитовим терміном у два та три роки.

Четвертого злочинця визнали винним за ч. 1 ст. 294, ч.2 ст. 186, ч.2 ст. 190 КК України. Враховуючи невідбуту за попереднім вироком частину покарання, йому призначили 6 років, 11 місяців та чотири дні позбавлення волі. Однак суд зарахував у термін покарання строк попереднього ув'язнення із розрахунку один за два дні та звільнив чоловіка з-під варти у залі суду.