Захтей підписав досудову угоду зі слідством, в лютому 2018 року його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму / фото krymsos.com

Засудженого у справі «українських диверсантів» Андрія Захтея помістили в карцер Сімферопольської колонії №1.

Про це сьогодні в коментарі Крим.Реалії повідомила його дружина Оксана Захтей.

«У карцер Андрія помістили імовірно вчора в першій половині дня. Точної інформації про причини його переведення в карцер, і наскільки довго він там перебуватиме, у мене поки що немає. Про те, що у нього були останнім часом якісь дисциплінарні стягнення або порушення, Андрій мені теж не повідомляв. Але мені відомо, що пару тижнів тому йому погрожували: мовляв, підеш у карцер як мінімум на 15 днів. З чим були пов'язані ці загрози, мені теж не відомо», - розповіла вона.

Відео дня

Читайте такожАдвокат Панова розповів про тортури і поганий стан здоров'я українця

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО "Лефортово", а пізніше повернули до Криму.

Російські спецслужби стверджують, що затримані Євген Панов і Андрій Захтей були членами "групи диверсантів", яка нібито планувала здійснити теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Влада України називає ці звинувачення провокацією російських спецслужб.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством, в лютому 2018 року його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу в 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн).

Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок Панову.

9 червня повідомлялося, що Захтея етапували з СІЗО до виправної колонії №1 в Сімферополі.

3 січня 2019 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до представників російської влади з проханням повідомити про точне місцезнаходження Панова, якого раніше утримували в Сімферопольському СІЗО. Днем раніше до омбудсмена звернулася мати українського політв'язня Віра Котелянець. "Євгена вже тривалий час етапують з одного СІЗО до іншого, і мати стурбована відсутністю зв'язку з ним", - повідомила Денісова.