43% громадян підтримують створення ПЦУ \ Адміністрація Президента України

43% громадян підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують – 22%.

Читайте такожУкраїнці вважають головними подіями року Об'єднавчий собор і воєнний стан - опитування

Про це свідчать результати переданого УНІАН загальнонаціонального дослідження, проведеного з 19 по 25 грудня 2018 року.

Відео дня

"43% громадян України підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують – 22%. Частка тих, хто підтримує створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, істотно зросла порівняно з травнем 2018 року (тоді таку підтримку висловлювали 31% респондентів), за рахунок скорочення частки тих, кого це не цікавить, і тих, хто не визначився (сумарна частка таких респондентів знизилася з травня по грудень з 49% до 35%)", - йдеться у результатах дослідження.

Водночас, як зазначається, частка супротивників створення в Україні помісної автокефальної православної церкви не змінилася на статистично значущому рівні (20% − у травні і 22% − у грудні).

Частка тих, хто підтримує створення помісної автокефальної православної церкви, переважає частку тих, хто це не підтримує, у західному (відповідно 70% і 7%) та центральному (відповідно 52% і 18%) регіонах. У східному регіоні, навпаки, більше тих, хто це не підтримує (відповідно 15% і 42%), тоді як у південному регіоні їх частки статистично значуще не відрізняються (відповідно 24% і 21%). У східному і південному регіонах великою є частка громадян, які або не цікавляться цією проблемою, або не визначилися (такі становлять 44% на Сході і 55% на Півдні).

***Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 січня митрополит Єпіфаній і президент Петро Порошенко принесли Томосу на різдвяну літургію в Софійський собор у Києві. Після цього томос був повернутий в Стамбул для підпису усіма членами синоду Вселенського патріархату.

9 січня члени синоду Вселенського патріархату поставили свої підписи на томосі про надання автокефалії Православній церкві України.