Глава УГКЦ вважає реальним у перспективі єднання з ПЦУ \ Адміністрація президента України

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) вважає реальним у перспективі єднання УГКЦ з Православною церквою України.

Читайте також"Ми стаємо сильнішими": глава УГКЦ привітав православних з отриманням Томосу про автокефалію

Таку думку він висловив в інтерв’ю одному з телеканалів, повідомляє Департамент інформації УГКЦ. Він не вважає, що єднання між УГКЦ і Православною церквою України в перспективі є утопічним. "Навпаки, – сказав блаженніший Святослав, – це є гарна радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхів до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог аби цю єдність відновити. Передусім йдеться про євхаристійне сопричастя".

Відео дня

За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур чи перепідпорядкування однієї церкви іншій.

"«Найвищим знаком церковної єдності є таїнство євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а відтак у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем, після рішення нашої церкви-матері про надання автокефалії для Православної церкви України, – заявив глава УГКЦ.

Він повідомив, що домовився з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм про співпрацю. "Найперше, ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину київського християнства. Бо так історично сталося, що греко-католицька церква часто в історії попадала під західні впливи, зокрема латинської церкви. Православна церква попадала під впливи московські, тобто під впливи цієї славно чи сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається у певних обрядових моментах", - заявив глава УГКЦ.

Він наголосив, що обом церквам спільно слід займатися розвитком богословської традиції, вдосконалювати душпастирське служіння.

"Одна річ є об’єднання, а інша річ – єднання. У багатьох справах ми вже можемо єднатися", – наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.