Михайлик сьогодні в Німеччині, він готовий до операції морально і фізично / фото Думська

Лідер Одеської міської організації партії «Сила людей» Олег Михайлик, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах, заявив про перенесення операції з вилучення кулі через відсутність документів для законності процедури її вилучення, які в Німеччину повинні передати українські правоохоронці.

Про це Михайлик повідомив у Facebook, зазначивши, що зараз перебуває в Німеччині.

За його словами, операція в німецькій клініці мала відбутися вранці 9 січня, про що були повідомлені українські правоохоронці. Він акцентує, що «за два місяці» про точне місце вилучення кулі з легені знав генпрокурор України Юрій Луценко, якому активіст надав необхідну інформацію під час особистої зустрічі в Києві.

Відео дня

Як підкреслює громадський працівник, завдяки зусиллям багатьох різних людей, він сьогодні перебуває в Німеччині, готовий до операції морально і фізично.

«Але, є одне «але», яке просто не вкладається в моїй голові. Багаторазово обіцяні Національною поліцією України, Генеральною прокуратурою та генпрокурором документи про надання міжнародної правової допомоги досі так і не дійшли до німецьких правоохоронців», - акцентує Михайлик.

Він підкреслює, що операція переноситься на кілька днів у надії, що документи все-таки будуть підготовлені в Україні і надійдуть німецьким правоохоронцям. При цьому, він зазначає, що лікарі й правоохоронці Німеччини не можуть зрозуміти, чому в Україні вчасно не підготували відповідний пакет документів.

Читайте такожЗамах на одеського активіста: ключовий доказ можуть «зіпсувати» українські правоохоронці

Громадський активіст вважає, що правоохоронна система України цим показала свою неспроможність і зганьбила себе перед обличчям іноземних партнерів.

«Ця система не залишає мені самому ніякого вибору, окрім як лягати на операційний стіл, розуміючи, що витягнута куля практично втрачає весь свій сенс, як найважливіший речовий доказ ... Саме куля могла б вивести не лише на виконавців мого замаху, а й на посередників, і навіть на замовників», - написав Михайлик.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він дістав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в грудну клітку. Правоохоронці розглядають три версії замаху на активіста.

За підозрою в замаху на Михайлика правоохоронці затримали трьох громадян Грузії. За даними поліції, вони є учасниками етнічної організованої злочинної групи. Суд заарештував їх без права внесення застави. Пізніше суд змінив запобіжний захід з тримання в СІЗО на домашній арешт одного з арештованих - Торніке Нагладзе (Герасину), який, за словами захисту, має інвалідність першої групи.

Адвокати Михайлика наполягають на проведенні за кордоном операції з вилучення кулі, що залишилася в тілі активіста. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство очікує, коли зарубіжні колеги передадуть українським правоохоронцям витягнуту кулю.

12 грудня в Києві відбулася зустріч Михайлика з послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем, і стало відомо, що операцію проведуть в Німеччині і німецька сторона сплатить всі відповідні витрати.

На початку січня 2019 року Михайлик заявив про зрив українськими правоохоронцями процедури передачі кулі, яку мають вилучити з його тіла під час хірургічної операції, через не підготовку документів для законності процедури її вилучення.