Ставропігію Константинопольського патріархату в Києві очолив архімандрит Михайло Аніщенко \ peoples.ru

Ставропігію Константинопольського патріархату в Києві очолив архімандрит Михайло Аніщенко.

Читайте такожНа Різдво представник Вселенського Патріархату проведе богослужіння в Андріївській церкві

Рішення про це прийнято на засіданні синоду 9-11 січня, яке відбулося в Стамбулі і в рамках якого було підписано Томос про автокефалію Православної церкви України, передає ТСН.

Відео дня

В Україні отця Михайла пам'ятають зі служіння в храмі Всіх Святих землі Волинської. "Це наш земляк з Луцька. Нещодавно повідомили, що його призначили головою ставропігії Вселенської патріархії в Києві. Ставропігія – це свого роду посольство, представництво Вселенського патріархату і він призначений настоятелем цієї структури", – повідомив священик Віктор Мартиненко. За його словами, останні десять років архімандрит Михайло навчався в Греції і здійснював служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Писидійська митрополія Константинопольського патріархату.

Як повідомляв УНІАН, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони віруючих України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви митрополиту Єпіфанію в Стамбулі вручили Томос.