Асоціація «Укртютюн» закликає уряд активізувати боротьбу з нелегальним обігом сигарет / фото sfs.gov.ua

Це майже вдвічі перевищує показник 2017 року (2,3 %) та майже в 4 рази – показник 2016 року (1,1 %).

Минулого року через нелегальний обіг сигарет бюджет недоотримав понад 2 млрд. грн. надходжень від сплати акцизного збору та інших податків і зборів.

Найбільшими країнами-постачальниками незаконно ввезених на територію України сигарет є Білорусь, Молдова та Росія.

Відео дня

Разом з тим, 61% нелегального ринку складає продукція невстановленого походження. Це, переважно, сигарети, марковані стікерами “For Duty Free Only” замість акцизних марок – які реалізуються не в магазинах безмитної торгівлі. 

Найпоширенішими серед них є Marvel, Compliment, Marble та Jin Ling.

Ці сигарети можуть виявитись контрафактом українського виробництва, маркованим під незаконно ввезену іноземну продукцію. Вони у великих обсягах вилучаються правоохоронцями на внутрішньому ринку, однак майже ніколи – на кордоні, при спробі їх незаконного ввезення в Україну.

23 серпня 2017 року Урядом було схвалено Стратегію у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року, яка мала на меті створити комплексний підхід до вирішення відповідної проблеми. Тим не менш, вона досі де-факто не діє через відсутність Плану заходів до Стратегії.

- Стратегія є засадничим документом, який передбачає необхідність ухвалення Плану заходів з її реалізації. Однак, минуло майже півтора року з дня її ухвалення, а проект Плану заходів досі не внесений на розгляд Кабміну – заявила генеральний директор Асоціації «Укртютюн» Валентина Хоменко.

За її словами, українські посадовці всіх рівнів декларують наміри жорстко протидіяти нелегальній торгівлі, однак першочергові кроки затягуються на роки.