Складати іспити на права можна буде без курсів / фото life.ko.net.ua

В Україні можуть ввести можливість складання іспитів на отримання водійських прав без обов'язкового проходження спеціальних курсів з водіння.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні отримання водійських прав - одна з найпопулярніших послуг. Щоб її отримати, потрібно підготувати великий пакет документів, пройти кілька етапів процедур, і найважливіше - курси, в середньому 140 годин навчання. Це зайві бюрократичні навантаження на громадян, і досвід багатьох країн світу, зокрема, Німеччини, Великої Британії, Норвегії, Чехії та Польщі, свідчить про те, що ці процеси можна оптимізувати і зробити отримання послуги швидше і простіше для громадян", - написав він.

Відео дня

Парцхаладзе зазначив, що це питання розглядалося на розширеному засіданні робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг у регіонах, яке проводив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Читайте такожУ смертельній ДТП на Львівщині загинув водій мікроавтобуса (відео)

«За його підсумками було прийнято протокольне доручення Міністерству внутрішніх справ спільно з Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами, зокрема, підготувати можливі зміни щодо упровадження інституту екзаменаторів для прийому іспитів на отримання водійських прав і можливості самостійного вибору програми підготовки або самопідготовки до них. Це стосується отримання водійських прав категорій А, А1, А2, АМ, В, В1 і ВЕ », - написав він.

За словами Парцхаладзе, відповідно до доручення, планується грунтовно проаналізувати існуючу ситуацію і досвід інших країн, і розробити низку змін для оптимізації послуги, зменшення навантаження на громадян шляхом видалення бюрократичної і корупційної складової.

Парцхаладзе зазначив, що, за підрахунками експертів, після цього час для отримання послуги може скоротитися в цілому на 95%.

«Згідно з дорученням, заплановано зменшити кількість процедур і документів, а також витрати кандидатів за рахунок вибору прийнятного способу підготовки до іспитів - самостійного навчання або в спеціалізованих школах; передбачити можливість зручного отримання послуги в найближчому центрі надання адмінпослуг (ЦНАП)», - написав Парцхаладзе.

Читайте такожКривава ДТП у Харкові: у справі Зайцевої спалахнув новий скандал

Крім цього, за підсумками засідання робочої групи було доручено Міністерству охорони здоров'я спільно з Міністерством внутрішніх справ, Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами підготувати можливі зміни щодо спрощення отримання медичної довідки для оформлення водійських прав.

«Йдеться про скорочення часу на проходження медогляду і можливе подання такої довідки онлайн», - написав Парцхаладзе.

Довідка УНІАН. ЦНАП - це сучасний центр надання адміністративних послуг в Україні. Мета його роботи - надання всіх адмінпослуг за сучасними стандартами, в одному місці, швидко, якісно і доступно. Проект реалізується спільно з Мінрегіоном, Мінекономрозвитку, органами місцевого самоврядування, U-LEAD з Європою, Офісом реформи адмінпослуг.