Журналісти підрахували, скільки грошей втрачає РПЦ від створення ПЦУ / УНІАН

Сьогодні в Україні налічується близько 13 тисяч парафій Московського патріархату, що підпорядковується Російській православній церкві. Однак з кожним днем все більше українських церков переходять до Православної церкви України.

Через це РПЦ ризикує втратити чимало грошей, йдеться у сюжеті програми "Гроші". Тому що кожна парафія, яку утримують міряне - це невеличке джерело доходів. А за півтора місяця до ПЦУ перейшло вже 200 парафій колишньої "УПЦ МП".

Щоб не втратити вплив і гроші прихильники РПЦ влаштовують бійки та провокації на зборах громади, де вирішується питання про її перехід до ПЦУ, йдеться у сюжеті. Для цього залучають і проплачених "тітушок".

Одним з основних джерел доходів церков є продаж свічок. Журналісти з'ясували, що в церквах Московського патріархату існує "монополія": закупати свічки для продажу можна тільки у Лаврі. Там їх продають кілограмовими пачками. На таких оптових поставках і заробляють єпархії. Однак це не єдиний спосіб.

Читайте такожКремлівська зірка замість хреста: експерт розповів, як РПЦ намагається "дурити голову" мільйонам українців

Кожного місяця єпархії отримують внески з церков: близько 300 гривень з кожного парафії. Таким чином їм вдається "заробити" близько 50 тисяч гривень на місяць.

Крім того, є в УПЦ МП і справжні корупційні схеми. Наприклад, щоб стати священником в парафії колись потрібно було заплатити 25 тисяч доларів (при курсі 8 гривень за доллар), розповів журналістам один із священників. Ці гроші можна легко "відбити" завдяки "пожертвам" за вінчання, відспівування, молитовні записки і т.д. Таким чином рядові церкви можуть приносити близько 3,5 мільйонів гривень на місяць.

Але і це не все. Священник розповів, що є у церквах і тіньові схеми з відмивання коштів. Незаконні кошти "жертвують" церкві, яка переводить ії готівку без жодних податків.