5 лютого стало відомо, що активіст повернувся до Одеси з Німеччини \ УНІАН

Лідер Одеської міської організації партії «Сила людей» Олег Михайлик, який зазнав замаху, наполягає на проведенні в Німеччині попередньої експертизи кулі, вилученої з його тіла.

Читайте такожЗ Німеччини до Одеси повернувся активіст Михайлик

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції заявили Михайлик і його адвокат Вадим Оксюта.

Відео дня

За інформацією адвоката, з Генпрокуратури надійшли офіційні запити до кримінального прокурора землі Баварія про те, щоб кулю, яку німецькі медики вилучили з легені активіста, передали в Україну.

Як зазначив адвокат, у цих та інших документах, що надійшли від української сторони, «немає ані рядка» про проведення експертизи в Мюнхенському інституті кримінальних експертиз.

За словами Оксюти, саме на це розраховував потерпілий, тому що не довіряє «нашій системі».

Михайлик повідомив, що він особисто і його німецький адвокат Олександр Боровик звернулися до прокурора землі Баварія з проханням про проведення попередньої експертизи у вищезгаданому німецькому інституті.

При цьому Оксюта зазначив, що законодавство України не передбачає проведення подібної експертизи за кордоном, проте розраховує, що її все-таки зроблять у Мюнхені.

«Ми домагатимемося її проведення в Німеччині. Хоча, згідно із законодавством України, ця експертиза не матиме юридичної сили, але можна буде в судовому порядку її легалізувати», - сказав Оксюта, додавши, що це залежить від результатів досліджень, які проведуть в Україні.

За даними адвоката, у затриманих за підозрою в замаху громадян Грузії було вилучено пістолет ПСМ калібру 6,5 мм. Також, за твердженням правоохоронців, у іноземців було вилучено 6 патронів російського виробництва під браунінг модифікації «Байкал».

За інформацією юриста, при стрільбі з вилученої зброї зазначені патрони в ній застряють.

Адвокат зазначив, що цей факт та інші моменти «викликають багато запитань», необхідно провести ще кілька експертиз тощо.

Михайлик і його представник побоюються, що після надходження кулі з Німеччини в Україну представники слідства можуть заявити про «якусь подряпину» на речовому доказі і його неправильному зберіганні. Це може дати підстави не долучати кулю до справи.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він дістав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в ділянку грудної клітки.

За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з тримання в СІЗО на домашній арешт одного з арештованих - Торніке Нагладзе (Герасину) - інваліду першої групи.

11 січня 2019 року під час операції в Німеччині з тіла Михайлика вилучили кулю, яка застрягла в легені.

5 лютого стало відомо, що активіст повернувся до Одеси з Німеччини.