
Великий піст – найсуворіший з усіх православних постів. Цей піст починається після Масляного тижня і закінчується Великоднем. Встановлений у пам'ять про те, що Христос постив у пустелі сорок днів.
Великий піст 2019: коли
У 2019 Масляний тиждень триває з 4 по 10 березня, а значить, Великий піст цьогоріч розпочинається 11 березня. Триває Великий піст 48 днів, відповідно кінець посту – в суботу 27 квітня.
Читайте такожКоли Великдень у 2019 році: дата та скільки будемо відпочивати (календар)
Кому не можна постити
Завдання Великого посту – підготувати християнина до Великодня, проте деяким категоріям людей релігія дозволяє не дотримуватися посту. До них належать діти, вагітні жінки або ті, що годують, люди з важкими захворюваннями, військовослужбовці і люди, що займаються важкою роботою.
Втім, рішення, постити чи ні, кожна людина приймає для себе індивідуально. І якщо ви вирішили дотримуватися посту, краще напередодні проконсультуватися з лікарем, оскільки навіть у здорових, на перший погляд, людей можуть бути протипоказання, пов'язані зі здоров'ям.
Що не можна їсти у Великий піст
У піст з раціону повністю виключаються продукти тваринного походження, тобто м'ясні і молочні продукти, а також яйця. Водночас дозволяється вживання риби, проте лише в певні дні.
В деякі особливо суворі дні посту також забороняється термічно оброблена їжа і рослинна олія.
Також під час Великого посту заборонено вживання алкоголю. Тільки в деякі дні (зазвичай вихідні) дозволяється пити вино.
Що можна їсти у Великий піст: меню
Протягом посту можна їсти страви, приготовані з:
Читайте такожМасляна 2019: дата святкування і традиції
• круп;
• бобових;
• овочів і зелені;
• фруктів і сухофруктів;
• ягід;
• грибів;
• горіхів.
Ласунам в піст дозволено вживання меду, шоколаду (без молока у складі), халви, козинаків, льодяників, пісного зефіру.
В деякі дні також можна страви з риби і морепродуктів.
Серед найпопулярніших і простих пісних страв можна назвати рис з овочами, будь-яку крупу (гречка, пшоно, булгур, кус-кус і т. д.) з цибулею і грибами, різного роду консервація (квашена капуста, лечо, солоні або мариновані огірки і помідори, консервовані гриби тощо), всі види овочевих салатів, вівсянка з фруктами і ягодами, лобіо, овочеве рагу.
Великий піст 2019: календар харчування
Перший та останній тижні Великого посту найсуворіші. Починається піст з голодування в перший день, на другий день дозволяється лише хліб і вода, потім йдуть два дні, коли можна їсти тільки сиру їжу без масла і тільки з п'ятниці по неділю можна їсти приготовану їжу.
В останній тиждень посту (Страсна Седмиця) з понеділка по четвер можна тільки сиру їжу, у п'ятницю – голодування, у суботу перед Великоднем дозволяється їсти рибу, хліб і навіть вино.

В інші тижні потрібно харчуватися за принципом:
• по понеділках, середах і п'ятницях – сухоядіння (хліб, зелень, сирі і солоні овочі, фрукти і сухофрукти, мед і горіхи, відвари або настої, квас);
• по вівторках і четвергах – варена або печена їжа, але без олії;
• по суботах і неділях, а також у свята – їжа з олією і вино.
У період Великого посту є три святкові дні, в цьому році вони потрапляють на:
7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино та рибу;
20 квітня – Лазарева субота: можна рибну ікру;
21 квітня, у Вербну неділю – можна рибу.