Суд подовжив досудове слідство у справі про вбивство Гандзюк до 3 липня / фото УНІАН

Один з адвокатів голови Херсонської облради Владислава Мангера, підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк, пояснив, чому просив суд про надання охорони потерпілій стороні – батьку активістки.

Про це кореспонденту УНІАН розповів адвокат Олександр Шадрін у відповідь на запитання, чому захисники підозрюваного переймаються безпекою потерпілого.

«Він вчора заявив, що на нього вчиняється тиск, і поліція та СБУ не вживають жодних заходів для його охорони. У мене це викликало занепокоєння. Якщо це правдиві заяви, то він має отримати охорону», - сказав Шадрін.

Відео дня

Також він додав, що якщо стеження дійсно має місце, то це може бути або Служба безпеки України, або поліція.

«А якщо вчиняються протиправні дії в обхід закону, то я вважаю, що суд має відреагувати на цю інформацію», - заявив адвокат.

Читайте такожБатько Гандзюк заявив, що побоюється за своє життя

Слід зазначити, що на сьогоднішньому засіданні суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Хардіна, зачитуючи ухвалу про продовження досудового слідства, нічого не сказала стосовно цього клопотання.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками більш як 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

5 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому у кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». За словами генпрокурора, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко».

10 грудня, за даними СБУ, Олексія Левіна було оголошено в міжнародний розшук.

11 лютого 2019 року Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, наразі слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто умисного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст.258 ККУ «Теракт», цей злочин підслідний СБУ.

15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн. застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов з СІЗО, а 18 лютого - на роботу. Апеляційні скарги на рішення Шевченківського райсуду подали як адвокати Мангера, які просять скасувати запобіжний захід, так і прокурори, які наполягають на триманні Мангера під вартою без можливості застави.

Сьогодні, 22 лютого Шевченківський райсуд Києва подовжив досудове слідство у справі про вбивство Гандзюк до 3 липня.