Економіст пояснив, чому збільшуються ціни на продукти харчування / фото УНІАН

В Україні, незважаючи на зниження курсу долара, продовжують зростати ціни на продукти. Наприклад, вартість овочів із борщового набору зросла через підвищення тарифів на газ та електроенергію.

Про це заявив економіст Ігор Гарбарук, передає «Обозреватель». Він вважає, що зростання цін не варто пов'язувати з підвищенням курсу американської валюти щодо гривні.

Читайте такожУкраїнські аграрії експортували 32,2 мільйона тонн зернових

Відео дня

"Не треба робити так, як було з підвищенням вартості газу, коли ціни спочатку підняли, а потім експериментували, до чого це призведе. Тут вагомим чинником є вартість цін на енергоносії. Ми чітко розуміємо, що коли дорожчає газ і електроенергія, відповідно, це все тягне за собою, адже це складові виготовлення того чи іншого товару", — сказав економіст.

Пояснювати зростання вартості овочів підняттям курсу долара неправильно, хоча явище доларизації у нашій економіці є тотальним, впевнений Гарбарук. Причина насправді в тому, що в Україні відсутні агрохолдинги, які б забезпечували постачання продуктів, уточнив він.

"У нашій країні все звикли виправдовувати зростанням долара, але вибачте, наразі курс падає. Здебільшого структура в нас така, що це домашні господарства забезпечують ринок овочами, але цього недостатньо", – сказав економіст.